Van Hoof hekelt 'onzorgvuldig' Nibud-onderzoek

(Novum) - De inkomenspositie van ouderen met alleen een AOW-uitkering is de afgelopen jaren verbeterd en niet verslechterd, zoals het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vorige week beweerde in het rapport 'Besteding ouderen'. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Henk van Hoof (VVD) dinsdag gezegd. De stijging van de lasten wordt volgens Van Hoof gecompenseerd door een stijging van de koopkracht.

Het Nibud stelt in het raport dat het voor 65-plussers de afgelopen zes jaar steeds lastiger is geworden om rond te komen. De groep ouderen die een beroep doet op schuldhulpverlening groeit. Was een alleenstaande bejaarde huurder met een AOW-uitkering in 2000 nog 42 procent van zijn inkomen kwijt aan vaste lasten, dit jaar is dat vijftig procent, rekent het Nibud voor.

Volgens de staatssecretaris is het Nibud onzorgvuldig geweest in het berekenen en vergelijken van de vaste lasten. Zo telt het Nibud de hogere zorgpremie op bij de vaste lasten. De compensatie die mensen daarvoor ontvangen, wordt niet van dit bedrag afgetrokken, maar bij het netto-inkomen opgeteld. "Hierdoor lijkt het of de zorgkosten als percentage van het inkomen zijn gestegen, terwijl ze in werkelijkheid gelijk zijn gebleven, of zelfs gedaald", stelt Van Hoof.

Bij een 'gecorrigeerde' versie van de Nibud-cijfers blijft volgens de staatssecretaris een stijging van de vaste lasten over van 2,5 procent voor alleenstaanden en 1 procent voor stellen. Daar staat een koopkrachtstijging van 3,75 procent voor alleenstaanden en 2 procent voor stellen tegenover. Van Hoof concludeert daarom dat de inkomenspositie van ouderen erop vooruit is gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden