Van hogerhand vernederd

Transgender Rhianna Gralike wil ontslag door aartsbisdom aanvechten

Ooit was Rhianna Gralike (56) uit Dronten man. Na enkele ingrijpende operaties gaat ze sinds 2014 officieel door het leven als vrouw. Deze week maakte Gralike bekend dat aartsbisschop Wim Eijk haar vanwege deze verandering heeft verzocht de functie als penningmeester neer te leggen van de rooms-katholieke Norbertusparochie, die kerken in oostelijk Flevoland en het noorden van de Veluwe omspant.

U bent penningmeester in uw kerk sinds januari. Wanneer hoorde u dat u moet stoppen?

"Drie maanden geleden, na Pasen, moest ik opeens bij onze pastoor Hans Boogers komen. Hij vertelde me dat het in strijd is met de kerk dat ik transgender ben. Voor hem is het heel lastig allemaal. Hij moet uitvoeren wat de aartsbisschop Eijk hem opdraagt."

Wat werd er gezegd?

"Mij werd verzocht om ontslag te nemen omdat ik transgender ben. Dan zou ik eervol worden ontslagen. Anders zou ik door de kerk worden ontslagen. Ik wacht nu op een ontslagbrief."

Wist het parochiebestuur dat u transgender bent?

"Ik heb er nooit een geheim van gemaakt. Nooit! In de kerk in Dronten is het geen enkel probleem. Ik ben zelfs gevraagd om penningmeester te worden."

Hoe was uw reactie toen u de boodschap hoorde?

"Dit is zó vernederend. Ik was juist trots en blij dat ik een functie kon bekleden in de kerk. Nu word je van hogerhand in de goot geflikkerd! In het begin heb ik in woede gezegd dat ik - excuses voor mijn taalgebruik - psychologisch ben verkracht door Eijk. Daarbij, ik heb geen liturgische functie. Ik ben gewoon boekhouder. Meer niet."

Heeft u contact gehad met aartsbisschop Eijk?

"Nee. Dat steekt enorm. Er is op geen enkel moment geprobeerd om met mij in gesprek te komen. Ik had dat graag gewild."

Overweegt u stappen?

"Als ik ontslagen word, dan start ik een kerkelijke bezwaarprocedure. Desnoods moet ik daarvoor in Rome zijn. Op dit moment onderzoek ik of een civielrechtelijke procedure mogelijk is op basis van artikel 1 van de Grondwet."

Waarom blijft u nog bij de kerk?

"Mijn geloof is gebleven, dat staat los van het instituut. Het geloof geeft mij houvast, dat heb ik zeker ook tijdens mijn transitie van man tot vrouw gemerkt. Mijn geloof wordt niet bepaald door Eijk."

Het parochiebestuur, waartoe ook pastoor Hans Boogers behoort, bevestigt de gang van zaken zoals Gralike die beschrijft. Hans Zuijdwijk, de woordvoerder van kardinaal Wim Eijk, wil geen commentaar leveren op de beschuldigingen aan diens adres. In Trouw van gisteren zei hij: "Ontslag zou wellicht aan de orde kunnen zijn, maar dat maken we bekend als het echt zover is".

Handtekeningenactie

Het parochiebestuur van de Norbertusparochie start vandaag met de handtekeningactie 'Steun Rhianna'. Het voltallige kerkbestuur keurt het dreigende ontslag af. "Natuurlijk, er zijn regels nodig in de kerk, maar het is wel belangrijk om die mee te laten veranderen met nieuwe inzichten en veranderingen in de maatschappij", zegt Gerard Teuben van de locatieraad van de parochie. Hij krijgt bijval van parochiebestuurder Paul Cryns: "Ik heb het gevoel dat kardinaal Eijk de ogen sluit voor de realiteit. Hier wordt een mens aan de kant gezet."

Het is de vraag of het kerkjuridisch mogelijk is een transgender die penningmeester is te ontslaan. Bij kerkjurist en priester Ruud Huysmans is geen kerkelijke regel bekend die dit legitimeert. "Dit is geen functie waarvoor een wijding nodig is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden