’Van hoe dichtbij gaan ze nou in die knieën schieten?’

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het vlot nog niet erg met de formatie.

„Ze zijn een soort rituele dansen aan het uitvoeren. Rutte wil eigenlijk helemaal niet met de PVV en het CDA wil best wel regeren, alleen daar durven ze nu nog niet voor uit te komen. Maar ik ben nu 55 jaar en weet inmiddels wel hoe het werkt; ik trap er niet meer in. Dit gaat nog wel even duren zo.”

Is dat erg?

„Erg? We staan aan de rand van de afgrond! Die 2 procent economische groei móet worden gehaald, want we moeten en zullen die tweede terreinwagen voor de deur krijgen. Plus: er gaapt natuurlijk een enórme kloof tussen links en rechts. On-over-brug-bare verschillen zijn het. En daarom moet er zo snel mogelijk een kabinet van nationale eenheid komen.”

Vorige keer zei u in deze rubriek dat u ’extreem-extreem links’ was geworden. Hoe is dat nu?

„Links is een vorm van rechts geworden. Ik ben lid van de PvdA, maar ook die is min of meer rechts tegenwoordig. Gelukkig heb ik als cabaretier een podium om te laten merken dat ik daar niet in mee ga en dat ik nog wel aan de linkerkant sta.”

Is de politiek betrokken cabaretier niet een uitstervend soort?

„Een cabaretier moet laten zien waar hij voor staat en dat gebeurt nog steeds. Mensen als Diederik van Vleuten, Erik van Muiswinkel, André Manuel, Freek de Jonge en ook ikzelf zien het nog steeds als deel van hun taak om het publiek te confronteren met hun gebreken.”

Wat gaat het uiteindelijk worden?

„Het toneelstuk zal wel uitdraaien op Paars-plus of VVD,CDA en PvdA, al ben ik toch ook wel benieuwd naar een coalitie van VVD, CDA en PVV. Want hoe zou dat dan gaan met de partij van Wilders?

Neem dat schieten in de knieën. Van hoe dichtbij gaat dat straks gebeuren? Of moet dat juist van veraf? En het deporteren van moslims wordt ook interessant. Wordt het spoor dan op bepaalde dagen van de week vrijgehouden? Of worden er extra treinstellen ingezet? Hoe gaat dat in de praktijk? Naar de oplossingen van Wilders ben ik erg benieuwd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden