Van Heuven Goedhartpenning voor Soedanese vluchtelinge

De Stichting Vluchteling heeft de Van Heuven Goedhartpenning dit jaar toegekend aan de 30-jarige Soedanese vluchtelinge Karak Mayik Nyok. Ze krijgt de penning en de bijbehorende 50000 euro voor haar inspirerende werk in een van de vluchtelingenkampen bij de Soedanese hoofdstad Khartoem. De winnares van de penning zet zich sinds een aantal jaren in voor de ontwikkeling van vrouwen, aldus een woordvoerster van de Stichting Vluchteling.

Vorig jaar richtte ze haar eigen vrouwenorganisatie op. Van de 60000 huishoudens in Nyoks kamp staat 70 procent onder leiding van een vrouw, omdat de mannen zijn gesneuveld in de burgeroorlog. De onderscheiding heeft de naam gekregen van de eerste Nederlandse Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, Gerrit Jan van Heuven Goedhart.

De verre voorganger van Ruud Lubbers bekleedde de hoge VN-functie van 1951 tot zijn dood in 1956. Van Heuven Goedhart stak veel moeite in het vinden van een oplossing voor het vluchtelingenprobleem na de Tweede Wereldoorlog. De uitreiking is vandaag in Madurodam. Schrijver Geert Mak opent dan een miniatuurvluchtelingenkamp.

Voor haar proefschrift over de geschiedenis van onze melkweg krijgt de Argentijnse natuurkundige Amina Helmi de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2004. In 2000 promoveerde Helmi aan de Universiteit Leiden met een dissertatie, waarin ze aantoonde dat sterrenstelsels ontstaan door kleinere stelsels die op elkaar botsen en samensmelten. De Stichting Christiaan Huygens Prijs noemt haar proefschrift baanbrekend. Helmi, die nu verbonden is aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, ontvangt de jaarlijkse prijs in oktober uit handen van minister Van der Hoeven (wetenschap). De prijs bestaat uit een bedrag van 10000 euro en een bronzen beeld van de 17de-eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens. Voor haar onderzoek gebruikte Helmi (Bahía Blanca, Argentinië, 1970) gegevens van de Europese Hipparcos satelliet. Deze mat de plaatsen en bewegingen van 12000 sterren in de buurt van de zon. Uit analyse van deze gegevens bleek dat in onze melkweg twee groepen oude sterren bestaan met vrijwel dezelfde snelheid. Deze groepen sterren bleken fossielen van oude sterrenstelsels te zijn. Zo kon Helmi theoretische voorspellingen bewijzen dat de sterrenstelsels bestaan uit op elkaar gebotste kleinere stelsels. De Christiaan Huygensprijs wordt sinds 1998 toegekend in een viertal wetenschapsgebieden: wiskunde en economie, informatie- en communicatietechnologie, ruimtewetenschappen en natuurkunde. Elk jaar komt een andere vakgebied aan de beurt.

L.K. Swart wordt per 1 juli burgemeester van Schiermonnikoog. De 47-jarige Swart, lid van het CDA, is nu wethouder van Winsum. Swart volgt E. Fennema (PvdA) op, die sinds november burgemeester van Zuidhorn is.

P. Jagers wordt 1 september directeur-generaal Rijksgebouwendienst bij het ministerie van volkshuisvesting. Peter Jagers (1952) is sinds 1998 hoofddirecteur van de dienst justitiële inrichtingen.

Arjeh Kalmann (54) is benoemd tot algemeen hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad en de Amersfoortse Courant, beide uitgaven van Wegener. Hij volgt René van Zanten op die in januari vertrok. Kalmann was sindsdien waarnemend hoofdredacteur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden