Van Heulendonk, Van Parys en Quintana krijgen de Gouden Uil

BRUSSEL (ANP) - De Gouden Uil, volgens de initiatiefnemers de enige ècht grensoverschrijdende boekenprijs van Nederland en Vlaanderen, gaat naar twee Vlamingen en één Nederlander. Winnaars zijn de Vlaming Guido van Heulendonk voor 'Paarden zijn ook varkens' (fictie), de Vlaamse schrijver Joris van Parys voor 'Masereel. Een biografie' (non-fictie) en de Nederlandse auteur Anton Quintana voor 'Het boek van Bod Pa' (kinder- en jeugdliteratuur).

De winnaars, die elk 40 000 gulden krijgen en een beeldje van de Gouden Uil, gemaakt door Humo-tekenaar Ever Meulen, werden zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse televisieuitzending van de BRTN. Het is de tweede keer dat de Gouden Uil wordt uitgereikt. Vorig jaar vielen Adriaan van Dis ('Indische duinen'), Jeroen Brouwers ('Vlaamse leeuwen') en Anne Provoost ('Vallen') in de prijzen. Van Dis noemde het beeldje bij die gelegenheid een 'prachtig kreng'.

De jury in de categorie fictie koos Van Heulendonk na een langdurige sessie. 'Een oprecht dank u wel', zo reageerde de winnaar. Hij hoopte in de toekomst de bekroning waardig te zijn. Van Heulendonk is ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs die in mei wordt toegekend.

De biografie over de Vlaamse kunstenaar Masereel is het eerste boek van Van Parys. Hij voelde zich vereerd, zei hij. Quintana won onlangs ook de Libris Woutertje Pieterse Prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, waaraan een geldbedrag van 25 000 gulden is verbonden. De Gouden Uil-jury koos het boek na een 'hartverscheurende discussie'. De eindstrijd ging tussen Quintana en de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert, genomineerd voor het boek 'Blote handen'. Quintana was door zijn uitverkiezing 'totaal overrompeld'. De Vlaamse schrijfster Anne Provoost won vorig jaar ook de Gouden Uil èn de Woutertje Pieterse Prijs.

Het totale prijzengeld van de Gouden Uil bedraagt 120 000 gulden. Dat is meer dan de AKO Literatuur Prijs en de Libris Literatuur Prijs, die elk 100 000 gulden vergeven. De Gouden Uil is een initiatief van de Standaard Uitgeverij, het Vlaamse blad Humo, de stichting 'Behoud de begeerte' en de BRTN. De prijs moet “de ontlezing tegengaan” en “het boek als cultuur- en informatiedrager meer in de belangstelling plaatsen”.

Tijdens de televisieuitzending werden alle genomineerde auteurs (vijf per categorie) kort voorgesteld. Over ieder boek mochten kinderen, politici, journalisten en bekende Nederlanders en Vlamingen hun mening geven. Na afloop maakte de verschillende jury's de winnaar bekend.

De jury voor fictie koos de vijf nominaties uit 268 werken. Er zat geen debuut of poëziebundel bij. De overige genomineerden waren: J. Bernlef ('Cellojaren'), Oscar van den Boogaard ('De heerlijkheid van Julia'), Jan Brokken ('De blinde passagiers') en Wessel te Gussinklo ('De opdracht').

Bij de categorie non-fictie koos de jury uit 234 werken. De lijst nominaties bevatte drie biografieën, waaronder het winnende boek. De twee andere waren van Hans Schoots ('Gevaarlijk leven. Een biografie van Joris Ivens') en Willem Otterspeer ('Bolland. Een biografie'). De andere genomineerden waren Geert Mak ('Een kleine geschiedenis van Amsterdam') en Eelco Runia ('De pathologie van de veldslag').

De jury voor de kinder- en jeugdliteratuur koos de vijf nominaties uit 152 boeken. Tot de uiteindelijke selectie drongen behalve Quintana en Moeyaert ook Imme Dros en Harrie Geelen ('Morgen ga ik naar China') door, Rindert Kromhout ('Rare vogels') en Joke van Leeuwen ('De wereld is krom maar mijn tanden staan recht').

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden