Van het volk mag kroonprins in IOC

Kroonprins Frederik van Denemarken heeft tegenwind. Niet bij het zeilen, zijn favoriete sport, maar omdat hij zich kandidaat heeft gesteld voor het IOC, het Internationaal Olympisch Comité.

De tegenwind bestaat uit scherpe kritiek van politici, commentatoren en experts, die menen dat een lid van het koningshuis zich verre moet houden van het IOC. „Corruptiezaken kleven aan het IOC zoals Nutella aan een boterham”, aldus de kwaliteitskrant Berlingske Tidende.

„Het IOC staat gelijk aan vriendendiensten, steekpenningen, dikke, ongetrainde mannen en een ondemocratische macht van de bonzen”, aldus de tabloid Ekstra Bladet.

Zo’n felle tegenwind is de 39-jarige Frederik niet gewend. Maar liefst zeven keer is ’Frede’, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, uitgeroepen tot ’Deen van het jaar’.

Hij oogstte grote bewondering toen hij de zware opleiding tot militair kikvorsman volbracht. Zijn koosnaam ’Pingo’ stamt uit die tijd. Ook nam hij deel aan een maandenlange sledehondenpatrouille dwars over Groenland, bij arctische temperaturen.

„Kinderen moet je een beetje opvoeden als honden, met vaste hand, consequent en met liefde”, heeft zijn vader, de van oorsprong Franse prins Henrik, wel eens gezegd. Ondanks die strenge opvoeding is Pingo geen macho. Bij zijn huwelijk in 2004 liet hij de tranen vrijelijk stromen toen hij in de kerk op de komst van zijn bruid wachtte. De komende koning is ook ’gewoner’, jovialer en geliefder dan zijn afstandelijke en meer geaffecteerde jongere broer Joachim. De Deense kroonprins is dol op sport. De Olympische Spelen in Sydney in 2000 veranderden zijn leven, want hij ontmoette daar zijn vrouw.

Nu raast er een debat over zijn kandidatuur voor het IOC, die volgens geruchten jarenlang is tegengehouden door het ministerie van algemene zaken. Denemarken heeft één plaats in het IOC, die binnenkort vervalt omdat de persoon in kwestie de leeftijdsgrens van zeventig bereikt. Met de kroonprins hopen de Denen hun plaats in het IOC te behouden. De voorstanders wijzen erop dat er al andere koninklijke leden in het IOC zitting hebben, zoals kroonprins Willem-Alexander, prinses Anne van Engeland en prins Albert van Monaco.

Frederik hield zich lange tijd op de achtergrond en wees verzoeken om interviews af. Toen hij eindelijk een interview gaf – niet aan journalisten maar aan het Deens Olympisch Comité – sprak hij haperend en klonken zijn antwoorden ingestudeerd. Koningin Margrethe schoot hem vlug te hulp. Zij noemde een eventueel IOC-lidmaatschap ’boeiend’ voor haar zoon.

Inmiddels heeft Frederik, die wellicht heeft ingezien dat er iets ontbreekt aan zijn communicatieve vaardigheden, een spindoctor aangesteld.

Later dit jaar zal de Deense kroonprins afreizen naar de Olympische Spelen in China, terwijl een groot aantal Deense parlementsleden die Spelen juist zal boycotten. Maar ondanks de mediastorm rond Frederik staat 54 procent van de Denen achter een eventueel IOC-lidmaatschap, 26 procent is tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden