Van het Versailles in Congo naar de sultan met keizerlijke tulband

Vorstelijk tafelen

Karin Vaneker

Uitgeverij Collation, euro27,95

****

Een pareltje, dat is de eerste gedachte die opkomt als je het mooi gemaakte 'Vorstelijk tafelen' in handen krijgt. Een gevouwen losse omslag siert een goudkleurige cover en de schutbladen hebben een zeer koninklijk karakter met kroontjes en bestekjes. Als je de losse omslag van het boekje afhaalt en binnenstebuiten keert, zie je een afbeelding van een fraai gedekte tafel zoals die eruitzag bij Willem IV van Oranje-Nassau. Papierkeuze, lettertypen, over alles is nagedacht.

Er staan prachtige afbeeldingen in, waarbij mijn oog steeds weer wordt getrokken naar het prachtige beeld van Zijne Koninklijke Hoogheid Maharadja Nalwadi Krishnaraj Wodeyar van Mysore in India, uit de collectie van het Victoria en Albert Museum in Londen. De fraaie vormgeving van het boek is van Erwin Slaats.

Van Anton Moonen is een essay opgenomen met als titel 'Een kroon op mijn bord'. Moonen is bekend geworden door zijn boeken over snobisme, waarbij zijn 'Kleine encyclopedie over het culinair snobisme' (2002) helemaal handelt over snobisme en de culinaire etiquette. Het boek is niet meer verkrijgbaar, behalve met een beetje geluk tweedehands.

De teksten in 'Vorstelijk tafelen' zijn van Karin Vaneker. Vaneker heeft ooit een opleiding in Brussel gedaan aan het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten. Daar heeft zij zich gespecialiseerd in de trends, culturele en de geschiedenis van eten. Vaneker weet veel, echt ontzettend veel. Als ze zich ergens in vastbijt, is het eind zowat zoek. Zo heeft ze zich bijvoorbeeld jarenlang verdiept in het gerecht pom en daar kan ze dagen over vertellen. Want Vaneker praat ook veel, en soms zo veel dat je moet ingrijpen om de lijn in haar verhaal te kunnen volgen.

Dit gevoel bekruipt mij ook een beetje bij het lezen van 'Vorstelijk tafelen'. We vliegen van de sultan met de keizerlijke tulband via het Mogolrijk met rijst met bonen uit de keuken van grootmogol Akbar naar koninklijk Hawaï, waar, jawel, het recept voor Kip Hawaï wordt gegeven. Na het essay van Moonen lezen we over het Versailles in de jungle van Congo, een verhaal over de gevolgen van de heerschappij van koning Leopold II van België, waar president Mobutu kennelijk graag moules marinières voorgeschoteld kreeg; dan gaan we in het volgende hoofdstuk in een keer drie eeuwen terug om de West-Indische compagnie onder de loep te nemen.

Wat je eigenlijk de hele tijd wilt, is veel meer lezen, veel meer informatie, verhalen en recepten. Vaneker mag van mij de rest van haar leven, door de overheid betaald, over onze culinaire trends en geschiedenis schrijven. Dan hoeft ze het niet in een voor haar capaciteiten te klein boekje te proppen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden