Van Hest straalt overtuiging uit

Zelfverzekerd straalt zijn blik. Ook uit zijn woorden spreekt overtuiging. Greg van Hest is van niemand bang. Hij kent zijn doel: de marathon van Rotterdam. Daar wacht een limiet. Als hij die haalt, ligt de weg naar Sydney open.

Die weg is met meer dan alleen goede voornemens geplaveid. Met motivatie en discipline. Met zelfvertrouwen. En op dit moment ook: met vorm.

De resultaten zijn ernaar. Eerste op de halve marathon van Egmond in januari. Winnaar, vorige week nog, van het NK lange cross. En zaterdag, als voorlopige apotheose, winnaar van de Twintig van Alphen.

Van Hest liep vanaf het begin aan kop, aanvankelijk met Isaac Chemobo. Na tien kilometer had hij de kleine Keniaan van zich afgeschud om er een andere voor terug te krijgen: Joseph Kibor. Die liep vorig jaar de Twintig nog in 58.45. Van Hest zou hem op laatste driehonderd meter lossen.

De race van Van Hest was opmerkelijk gelijkmatig. De eerste tien kilometer liep hij in gemiddeld 2 minuut 50, de volgende vijf in 2.52 en de laatste vijf in 2.54, waarna hij finishte in 58.04. Kibor volgde op vijf seconden, zijn persoonlijk record op het Alphens parcours. Ook Van Hest, vorig jaar slechts veertiende, was nooit sneller in het Groene Hart van Nederland.

De Twintig van Alphen is de opening van het wegseizoen atletiek. Twintig kilometer rond Alphen en Ter Aar, vlakke kilometers, dat zeker, maar ook altijd wel ergens een stuk met wind tegen. De Twintig is voor velen de eerste test in de aanloop naar de Haagse City-Pier-City en de marathon van Rotterdam.

Zoals voor Irma Heeren, tweede bij de vrouwen na Chepchumba uit Kenia. Heeren, volop in training voor haar eerste marathon, liep het parcours in 1.07.12. 'Een Nederlands record', juichte de organisatie, maar hier werd de vader van de gedachte ten onrechte verbaal.

Records op deze afstanden bestaan immers niet. Blijft het feit dat Heeren de twintig kilometer sneller aflegde dan ooit een Nederlandse vrouw deed. Zij kraakte de tijd van Carla Beurskens die als snelste vrouw op deze afstand in de boeken stond met ruim een halve minuut meer. Beurskens, inmiddels in de categorie 40+ gerubriceerd, deed er nu 1.14.28 over.

Maar de meeste aandacht ging toch uit naar Greg van Hest. Ook ietwat zorgelijke aandacht. Smijt hij niet te veel met zijn krachten? was de vraag. Bondscoach Gerard Nijboer vond van niet. ,,Hij is nu verder dan voor de marathon van vorig jaar. Toen liep hij wel 2.12.12, maar toch was het niet goed'', zei Nijboer over Van Hests marathondebuut.

Daarom vond Nijboer het jammer dat 'Rotterdam' nog vijf weken weg is. ,,Daar word ik wel een beetje zenuwachtig van.'' Dat is begrijpelijk, want in Rotterdam moet het gebeuren. Daar moet Van Hest in 2.11.30 zijn ticket naar Sydney verdienen. Gezien zijn ijzersterke mentaliteit, zit dat er wel in. Al ziet ook Nijboer het gevaar van overschatting. ,,Hier moet je niet te lyrisch over worden. Alphen is slechts een ijkpunt, geen hoofddoel. Het gaat om limieten. Zijn doel ligt in Rotterdam.''

Van Hest regisseerde ook de persmeeting. Hij introduceerde Martin Lauret, die als tiende binnenkwam, als een van zijn hazen in Rotterdam. ,,Met hem ga ik de komende tijd trainen, te beginnen morgen met een duurloop van twee tot vier uur. Wij zoeken nog twee andere hazen, dat zullen Kenianen worden.'' Zo stippelt de Tilburger zijn weg uit, waarin hij al een hoogtestage van vijf weken in Amerika, inclusief 1150 kilometer, heeft afgewerkt.

Is hij klaar voor Rotterdam? ,,Als ze me morgen aan de start van een marathon zetten, denk ik dat ik een aardige tijd zal lopen.'' Zelfverzekerd dus. Op de vaststelling dat zijn winst in Alphen knap is omdat Kibor toch wel een grote loper is, antwoordt hij droog: ,,Ik ben inmiddels ook een grote loper.''

Overtuiging, dat ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden