Van Hees of duo/Strijd om voorzitterschap van PvdA

AMSTERDAM - Het Niet-Nix-duo Lennart Booij (28) en Erik van Bruggen (29) en het Twentse PvdA-bestuurslid Marijke van Hees (37) gaan de strijd aan om het voorzitterschap van de PvdA. Het partijbestuur heeft hen gisteren voorgedragen. Het congres moet 20 februari een keuze maken.

De kandidaten danken hun voordracht aan het feit dat zij volgens het bestuur de vernieuwing in de PvdA kunnen aanjagen. Twee andere kandidaten, Wouter Koning en Jan Jetten, worden minder geschikt geacht en krijgen daarom niet de steun van het bestuur.

Volgens waarnemend voorzitter Ruud Vreeman is de PvdA toe aan een verkiezing van de voorzitter. Daarom spreekt het bestuur geen voorkeur uit voor een van de kandidaten. Vreeman vindt het jammer dat het Vlugschrift (het PvdA-faxblad) van dit weekeinde eenzijdig in het teken van de kandidatuur van het Niet-Nix-duo stond. Vreeman: “Het Vlugschrift hoort pluriformiteit uit te stralen.” Als het aan het partijbestuur ligt, mogen Booij en Van Bruggen als experiment samen voorzitter worden, voor één salaris. Toen Vreeman enkele jaren geleden met Felix Rottenberg een voorzittersduo vormde, moest hij nog vice-voorzitter worden. Als het congres een gelijkwaardig duo afwijst, wordt Van Bruggen voorzitter en Booij vice-voorzitter.

Het PvdA-bestuur maakte gisteren ook de kandidaten voor de Eerste Kamer en het Europarlement bekend. De huidige senator Geertje Lycklama ... Nijeholt voert de lijst voor de senaatsverkiezingen aan. Opvallende afwezige is senator Jan Nico Scholten, die vanwege de kritiek op door hem geleide hulporganisaties voor de derde wereld afzag van een nieuwe periode. De publiciteit hierover berokkent zowel hemzelf als de partij te veel schade, verklaarde Vreeman.

De lijst voor het Europarlement wordt aangevoerd door oud-partijvoorzitter Max van den Berg.

Het hoofdbestuur van de VVD heeft gisteren één kandidaat-partijvoorzitter voorgedragen. Als tegenkandidaten uitblijven, volgt Bas Eenhoorn (52), voormalig burgemeester van Schiermonnikoog en Voorburg, W. Hoekzema op. Deze vertrekt in mei omdat hij het te druk heeft met zijn werk als burgemeester in Den Helder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden