Van havik tot enfant terrible (Gerectificeerd)

Er zijn vele initiatieven op rechts: van de havik Geert Wilders, ex-VVD, tot het Rotterdamse enfant terrible Michiel Smit. Ze hebben aspiraties, maar durven ze ook de overstap naar de Haagse politiek te maken?

,,We krijgen straks de jaarlijkse subsidie en daar kunnen we iedereen van betalen. We willen dat er dan ook weer iemand op het partijbureau komt om de telefoon op te nemen.'

Feitelijk heeft de partij geen Tweede-Kamerfractie meer. Alleen Herben en Wien van den Brink zijn nog lid en mogen zich van de rechter nog LPF'er noemen. De rest gebruikt ten onrechte de naam LPF, maar heeft voor de komende verkiezingen intussen wel het vizier gericht op aansluiting bij een andere partij. Maar Snel wil daar geen punt van maken.

Een veel groter probleem voor de LPF is dat de actieve leden die de partij nog had, hard aan het weglopen zijn.

,,Ik kan het niet meer uitleggen wat bij de LPF gebeurt', zegt Henk Ros, die lange tijd voor de partij contactpersoon in Groningen was. ,,Daar had ik al langer moeite mee. Maar aan de andere kant had ik toch het gevoel dat het ooit nog eens goed zou komen, nu alle gekken langzaamaan weg waren gegaan.'

Ros was lid van de zogeheten De Meern-groep, genoemd naar de plaats waar bezorgde LPF-leden regelmatig bij elkaar kwamen om het wel en wee van de partij te bespreken. Peter van Rooijen, contactpersoon in Utrecht, zat daar ook altijd bij. Ook hij wil niets meer met de LPF te maken hebben. ,,Achteraf vind ik dat ik er te veel tijd in heb gestoken. De LPF is een mislukt project, aan die conclusie kan niemand ontkomen.'

Net als Ros overweegt Van Rooijen om straks de overstap te maken naar de partij van Geert Wilders. ,,Ik weet het nog niet zeker. Ik wil nog meer lezen wat hij opneemt in zijn verkiezingsprogramma. Maar ik sta open voor zijn ideeën .'

Dat ook een groot deel van De Meern-groep de LPF de rug heeft toegekeerd, zegt Bert Snel niets. ,,Uiteindelijk zijn dat toch een stel zelfbenoemde partijbaronnen geweest die ronddoolden in vergadercircuits zonder dat ik ze ooit op een inhoudelijke opmerking heb kunnen betrappen.'

Snel en Mat Herben houden de moed er nog in. Op 19 februari komt er voor de overgebleven leden een algemene ledenvergadering. Herben: ,,Als de partij weer op de rails staat, dan zijn we goed voor ten minste zes zetels.'

Hilbrand Nawijn

Hilbrand Nawijn, de gewezen minister van integratie en kamerlid namens de LPF, start bescheiden. Hij gaat in 2006 met een eigen partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In zijn woonplaats Zoetermeer wil hij met de Lijst Hilbrand Nawijn een voet tussen de deur krijgen. Hij sluit niet uit dat deze partij langzaam uitgroeit tot een landelijke partij, die mogelijk 'Hart voor Nederland' gaat heten.

Op zijn website roept hij op tot het geven van donaties. Kenmerk van deze partij, zegt hij zelf: ,,Zakelijk met een warm hart.' Hij werkt aan zijn bekendheid door veel lezingen te geven. Kieskeurig is hij niet. Hij ging al langs bij het Vlaams Belang in Antwerpen en een groep streng protestantse studenten in Groningen. Landelijk is hij op zoek naar sterke persoonlijkheden en bekende figuren uit de wereld van het bedrijfsleven, politiek en sport die met hem een landelijke partij willen starten. Namen wil hij niet noemen. Samenwerking met Eerdmans en Wilders sluit hij niet uit. Toch ziet hij ook een verschil met Wilders. ,,Hij is een conservatief en dat ben ik niet. Dat kan nog lastig worden.'

Joost Eerdmans

Het politieke talent van de LPF-fractie in de Tweede Kamer weet zich verzekerd van de aandacht van iedereen die met plannen rondloopt voor een nieuwe rechtse beweging. Of hij wordt genoemd als een voorbeeld hoe het wel kan als je op rechts het politieke establishment wilt aanvallen. Types als Eerdmans en Wilders, heet het dan. Al is het LPF-kamerlid verbaal gematigder over de islam dan de Mozart uit Venlo, toch vindt hij dat 'een goede dictator het beste is voor het land'. En hij strijdt tegen dierenbeulen. In en buiten de Tweede Kamer verwierf hij een zeker respect. Als een van de weinigen binnen de LPF-fractie begrijpt hij de mores van het politieke bedrijf. In een wederopstanding van de partij van Pim Fortuyn gelooft hij allang niet meer. De oud-CDA'er shopt rond naar medestanders om ook na de verkiezingen van 2007 in de Kamer terug te keren. Daarbij vallen steevast de naam van Wilders, de Rotterdamse wethouder Pastors en andere wezen uit de LPF-erfenis. Zij zouden tezamen in staat moeten worden geacht op rechts een flink aantal zetels binnen te halen. Maar het pact is nog niet gesloten.

Gerard van As

De huidige fractievoorzitter van de LPF in de Tweede Kamer, Gerard van As, kijkt de kat uit de boom. Hij gelooft niet meer in de reanimatie van de LPF. Zijn voorkeur gaat uit naar een brede rechtse volkspartij en daar wil hij best aan meewerken. De ex-wethouder uit Alphen aan den Rijn kijkt ook met belangstelling naar de initiatieven van fractiegenoten Nawijn en Eerdmans om partijen van de grond te krijgen. Hij zou graag zien dat er één grote beweging komt samen met ex-VVD'er Wilders, maar wel onder een nieuwe naam, die hij al heeft bedacht: een van drie letters. Welke, dat houdt hij geheim uit angst dat anderen ermee vandoor gaan. Daar komt de naam Fortuyn niet meer in voor. Hij vreest vooral de versplintering van rechts.

Peter R. de Vries

De beste en bij het grote publiek zeer populaire tv-rechercheur van Nederland, Peter R. de Vries, liet in breed uitgemeten interviews weten politieke ambities te hebben. Of hij met een eigen partij komt of dat hij meelift met een beweging op de rechtervleugel liet hij toen in het midden. Ook bleef daarbij onduidelijk welke plek hij precies in het politieke spectrum wil innemen. Sindsdien is het een beetje stil rond de politieke activiteiten van de misdaadverslaggever, die zeer gecharmeerd was van Pim Fortuyn. In potentie is de tv-persoonlijkheid een geduchte stemmentrekker.

Roel Pieper

Captain of industry in ruste en investeerder in nieuwe technologie Roel Pieper zou plannen hebben in de politiek te stappen. Zijn komst werd enkele jaren geleden al ten tijde van Pim Fortuyn aangekondigd. Het is ook de vraag of hij in het rijtje van populistische partijen thuishoort.

Herman Heinsbroek

Kent u hem nog? Multi-miljonair in ruste en gesneefd LPF-minister van economische zaken die ooit de ideale opvolger van Fortuyn leek. Hij zou samen met LPF-kamerlid Harry Wijnschenk met een eigen populistische partij het Binnenhof veroveren. Maar behalve een naam (Lijst Nieuwe Politiek) en een praktisch levenloze website is lange tijd weinig meer van hem vernomen.

Fortuynistische Partij Nederland

Deze partij is onlangs opgericht door onder anderen Berthoo Lammers, statenlid in Flevoland, maar niet meer voor de LPF. De website van de partij ziet er gelikt uit. Bekende namen ontbreken echter nog.

Lammers heeft bij de LPF een slechte naam. Vanwege zijn mogelijke racistische opvattingen werd hij vorig jaar door de partij geroyeerd. Tijdens een algemene ledenvergadering slaagde hij toch binnen te komen via een nooduitgang. Beveiliging zette hem met harde hand weer buiten.

Nieuw Rechts

Michiel Smit heet het Rotterdamse raadslid dat eerder uit Leefbaar Rotterdam stapte en hij heeft grote plannen. Nieuw Rechts heet zijn partij en in de marge van de havenstad timmert hij driftig aan de weg om Nederland te veroveren. Schurkt daarbij aan tegen het Vlaams Belang van Filip Dewinter. Deze Vlaamse leider is zijn grote voorbeeld.

Leefbaar Rotterdam

In Leefbaar Rotterdam dromen ze van mooie vergezichten in de landelijke politiek. Fractievoorzitter Ronald Sörensen en de landelijk bekende wethouder Marco Pastors houden hun plannen echter nog onder de pet. Gaan ze er zelf voor of gaan ze in zee met andere gezond-verstandpolitici in een nieuwe rechtse volkspartij? De Rotterdamse fractie zelf stelt inhoudelijk weinig voor, weten beide heren, maar maakte toch een veel betere indruk dan de LPF in de Tweede Kamer. Pastors kan zich verheugen in de belangstelling van iedereen met plannen voor een rechtse partij. Wilders en Eerdmans bijvoorbeeld, zouden de komst van de welbespraakte islam-criticaster uit Rotterdam toejuichen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden