Van Harskamp blijft vechten voor baan

Kolonel legt zich niet neer bij intrekken Verklaring geen bezwaar

Kolonel Richard van Harskamp, door velen binnen de landmacht gezien als een van de meest veelbelovende officieren, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Breda. Een uitspraak die hem zijn baan zal kosten.

De rechter, zo bleek gisteren, vindt dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) terecht heeft gehandeld toen zij de zogeheten Verklaring van geen bezwaar (VGB) van Van Harskamp introk. Zonder die verklaring is het onmogelijk een militaire functie uit te oefenen, voor de militair betekent dat feitelijk einde oefening.

De verklaring werd ingetrokken omdat Van Harskamp, die de Nederlandse troepen in Irak en Afghanistan aanvoerde, tot twee keer toe is veroordeeld voor een gewelddelict op Nederlandse bodem. De kwestie heeft voor tweespalt gezorgd binnen Defensie. Tot op het hoogste niveau bij de landmacht, onder meer door zijn baas luitenant-generaal Mart de Kruijf, is getracht de minister op andere gedachten te brengen.

Van Harskamp gaat volgens zijn advocaat Michael Ruperti bij de Raad van State in beroep omdat de rechter in Breda "slechts zeer marginaal heeft getoetst of de procedure wel goed was verlopen". Slechts het juridisch dossier dat heeft geleid tot de intrekking van de VGB is bezien, de dienstprestaties hebben geen rol gespeeld bij de beoordeling door de rechter. En ook alle positieve geluiden uit de top van de landmacht zijn terzijde geschoven.

Zeer opmerkelijk is dat een van de twee delicten die samen leidden tot het intrekken van de VGB, nog niet is gevolgd door een onherroepelijk vonnis. De zaak loopt nog bij de Hoge Raad. Van Harskamp kreeg een geldboete opgelegd van 500 euro voor het gooien van een steen. De steen ketste van een boom af en kwam tegen het been van een ex-vriend van zijn ex-partner. Het moment was hoogst ongelukkig: in de proeftijd na een eerder gewelddelict dat een taakstraf van 80 uur opleverde.

Het verzet van de landmachtofficier bij de Hoge Raad lijkt voor hem positief af te lopen. Advocaat-generaal Ebby Hofstee heeft op 18 maart de Hoge Raad het advies gegeven dit vonnis te vernietigen omdat opzet bij het raken van het been door de steen niet bewezen kan worden. De kans is heel groot dat de Hoge Raad dat advies zal overnemen. De uitspraak volgt op 20 mei en Van Harskamp zal met een positieve uitslag zeker meer kans maken bij de Raad van State.

Van Harskamp was gisteren teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank Breda, maar heeft volgens zijn advocaat nog altijd het idee dat hem onrecht wordt aangedaan en dat hij zijn zaak nog kan winnen. Defensie liet het, gelet op het hoger beroep dat Van Harskamp heeft ingesteld, bij een verwijzing naar de uitspraak van de rechter in Breda.

'Betrouwbaarheid van Defensie als werkgever in het geding'
De uitspraak van de rechtbank Breda valt slecht bij vooral veel hoge officieren bij de landmacht. In de nieuwe procedure rond het afgeven van de Verklaring van geen bezwaar (VGB) hebben de commandanten het recht gekregen zich te uiten over hun ondergeschikten; de bevindingen van de militaire inlichtingendienst geven echter de doorslag.

Volgens Ruud Vermeulen, brigadegeneraal buiten dienst en duo-voorzitter van de officiersvereniging GOV/MHB blijkt uit de uitspraak van de Bredase rechter dat "als je de procedure maar goed toepast, je als werkgever je mensen naar willekeur kunt ontslaan".

Volgens Vermeulen begint de regeling van de VGB "groteske vormen aan te nemen". Hij wijst op militairen die geen VGB meer krijgen omdat hun vrouwen anderhalf jaar in het buitenland gaan studeren, maar ook op militairen "die contact hebben gehad met een persoon die vervolgd werd voor een strafbaar feit en waarbij nu zonder enige aanklacht tegen hen hun VGB wordt ingetrokken".

Volgens de voorzitter van de officiersvereniging is de betrouwbaarheid van Defensie als werkgever in het geding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden