Van Hanegem heeft gevoel laten spreken

ALKMAAR - “Dirk? Willem! Geen slap gelul” en ”Maffia” staat er in grote blauwe letters op het AZ-stadion geklad. Deze cryptische teksten kunnen binnenkort van de muur af. Trainer Willem van Hanegem en AZ-voorzitter Dirk Scheringa legden gisteren hun geschil bij en de Kromme tekent spoedig een contract voor vijf jaar.

PAUL PRILLEVITZ

Gebroederlijk zitten de kemphanen naast elkaar. Scheringa met een AZ-stropdas aan en Van Hanegem in een trainingspak van de sponsor. Op het tafeltje voor hen ligt een kleedje met kerstmotief met daarop enkele kaarsjes en een schoteltje kransjes. Het is weer vrede op aarde in Alkmaar zo blijkt. Scheringa: “We zijn weer allemaal vrienden. We hadden alleen een verschil van inzicht. De crisis van de afgelopen tijd is heftig in de publiciteit gekomen. Dat is goed geweest. Anders gaat het zeuren en ben je nog verder van huis. Nu heeft het saamhorigheid gebracht binnen de club. AZ is blij dat er uiteindelijk toch witte rook uit de schoorsteen is gekomen.”

Volgens beide heren speelde geld geen hoofdrol in het conflict. De problemen werden veroorzaakt doordat Van Hanegem het gevoel kreeg dat er niet te onderhandelen viel met Scheringa. Van Hanegem: “Het ging niet om een gebrek aan waardering of geld. Ik dacht dat er geen mogelijkheid tot praten was. Ik begreep dat niet en kreeg het gevoel dat ze van me af wilden. Daarom heb ik mijn vertrek aangekondigd. Maar gelukkig heb ik er een miljoen of vier, vijf bij gekregen” grapt Van Hanegem. “Daarom blijf ik.”

Als de prestaties van AZ goed zijn, verdient Van Hanegem een jaarsalaris van een miljoen gulden vertelt Scheringa. “Bij slechte resultaten moet ik inleveren. Dat lijkt me normaal”, voegt Van Hanegem eraan toe.

Van zijn 'image-contract' is de oefenmeester af. De oud-Feyenoordspeler verschijnt niet meer in allerlei advertenties die Scheringa jaarlijks publiceert in 140 miljoen huis-aan-huisbladen. Alles zit nu in één overeenkomst.

Het was vooral aan de bemiddelingspogingen van AZ-speler Peter Wijker te danken dat de breuk gelijmd kon worden. Nadat de spelers hadden gedreigd met vertrek, bracht hij Scheringa en Van Hanegem weer rond de tafel. “Ik heb het nog niet eerder meegemaakt dat een speler bemiddelt” zei de Kromme. “Het is uniek en ook heel raar. Mijn spelers krijgen net zoveel op hun lazer en trainen net zo hard als bij andere clubs maar niemand wil weg. Straks zitten we met een selectie van 60 man. Dat wordt nog een probleem. We zijn immers geen sociale instelling. In Arabië had ik er ook al eens 40. Maar het is het mooiste wat er is als de spelers zo achter je staan.”

De Kromme heeft uiteindelijk zijn gevoel laten spreken. “Ik neem het liefst beslissingen met het hart. Daarom blijf ik bij AZ. Ik heb hier vroeger gespeeld en bovendien hebben we een schitterende spelersgroep.”

Scheringa's eerste doel is om van AZ een goede middenmoter te maken. Daarna moet de club een vaste waarde worden in de subtop. De begroting gaat de komende jaren omhoog van dertien naar tweeëntwintig miljoen en het stadion wordt verbouwd. AZ streeft er naar om binnen vijf jaar een prijs te halen. Van Hanegem verwacht dat er binnen die termijn zeker Europees voetbal gehaald kan worden. Scheringa: “Willem is de juiste man om AZ successen te brengen. Hij heeft humor en beschikt over de nodige zelfrelativering. Bovendien kan hij spelers beter laten voetballen. Veel spelers blijven hier omdat Willem er zit en sommigen komen om die reden zelfs naar AZ toe. Via hem kunnen ze wellicht het Nederlands elftal halen. Het is voor ons een win-win-situatie.”

Scheringa kondigde daarom de aankoop van de 26-jarige verdediger Abdelkarim El Hadrioui aan. De Marokkaan speelt dit seizoen op huurbasis voor AZ en Van Hanegem vindt hem een van de beste linksachter's van Europa. De speler van Benfica wordt waarschijnlijk al binnen een paar dagen vastgelegd.

Aan het eind van de persbijeenkomst liet Van Hanegem blijken dat hij zich veel liever met voetbal bezighoudt dan met financiële zaken. Terwijl Scheringa zijn eigen bedrijf en AZ als één geheel beschouwt, zijn sport en zaken doen voor de Kromme als water en vuur. Napratend over de aanbieding van Scheringa zegt de Kromme lachend en met verbaasde ogen: “Een aanbod heet zoiets geloof ik.” Een zakenman zal Van Hanegem nooit worden al heeft hij door deze affaire de schijn wel tegen gekregen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden