Van Grunsven levert unieke prestatie

Door goud in de dressuur te winnen werd Anky van Grunsven de enige Nederlander die driemaal achtereen op dezelfde discipline olympisch kampioen is.

Pieter van den Hoogenband probeerde het, Anky van Grunsven deed het. Driemaal op rij olympisch kampioen worden op hetzelfde onderdeel was nog nooit een Nederlandse sporter gelukt. Tot gisteren. Toen plaatste de dressuuramazone uit Erp zich op een uniek podium in de vaderlandse sporthistorie.

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ook Anky van Grunsven is ooit op een pony begonnen. In Naar de top, een kinderboek, beschrijft ze haar overstap van pony naar paard en hoe ze van zesjarig ponymeisje opklom naar de wereldtop. Dat ze haar schuchtere beginpassen in de manegebak kon uitbouwen tot dominantie op het wereldtoneel heeft te maken met talent, geduld, doorzettingsvermogen en een kapitaalkrachtige vader. In twintig jaar schitterde ze met eerst Bonfire (1996, 2000) en daarna Salinero. Gisteren plaatste ze haar carrière op duizelingwekkende, bijna niet meer te overtreffen hoogte.

Met haar acht olympische medailles evenaart Van Grunsven het recordaantal van Inge de Bruin. De zwemster tekende voor vier goud, twee zilver en twee brons, de amazone voor driemaal goud en vijfmaal zilver.

Voor die oogst had Van Grunsven zes Spelen nodig. In tegenstelling tot zwemmers kan een dressuurruiter maar twee medailles per olympisch evenement winnen. Van Grunsven debuteerde in 1988 als twintigjarige in Seoel, waar ze met Prisco (1974-2007) 36ste werd. In Barcelona werd ze vier jaar later op Bonfire, toen pas negen jaar, vierde, maar verwierf ze met het team al olympisch zilver. Die teamprijs won ze ook in 1996, 2000 en 2008. Individueel werd ze in Atlanta (1996) tweede, en daarna dus driemaal maal op rij olympisch kampioen.

Vanaf 1992 was ze in een felle concurrentiestrijd gewikkeld met de Duitse Isabell Werth. Samen vormden zij een topduo, waarop voor andere ruiters geen maat stond. Ook gisteren ging het om de titel tussen deze twee. De exquise proef die Van Grunsven reed, liet echter geen twijfel: hier reed de kampioen.

De Brabantse heeft inmiddels een op dressuur gegrondvest imperium opgebouwd. Naast haar stal, waarin ze dagelijks met de paarden aan het werk is, heeft ze een eigen modelijn: de Anky-store, een online-shop. Ze figureert in reclamespotjes. Wie kent niet het filmpje waarin ze voor Boris Orlov van het turnpaard valt? Ze geeft haar kennis door aan leerlingen: Edward Gal, Hans Peter Minderhoud (die gisteren vijfde werd), maar ook de eventingrijder Tim Lips. Als BN’er is ze ambassadrice van enkele goede doelen en van het talentenplan van de bondssponsor. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen, en ook van het ’Anky-effect’. Want haar optredens in het zadel hebben de dressuursport in Nederland een onmiskenbaar positieve uitwerking gegeven; de sport bloeit als nooit tevoren en op hoog niveau.

De gouden medaille van gisteren was haar laatste olympische titel. Ze kondigde aan er in 2012 niet meer bij te zijn. Ze wil tijd vrijmaken voor haar gezin. Het WK in 2010 staat als haar afscheid in haar agenda. Tegen die tijd is ze 42 en Salinero 16 en dat is een mooi moment om te stoppen. ,,Ik zie me niet meer opnieuw een paard vanaf niets naar de top brengen. Of ik moet een nieuwe Salinero ter beschikking krijgen. Ja, dan wordt het moeilijk om ’nee’ te zeggen.’’ Maar dat voorbehoud valt nauwelijks serieus te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden