Van grond tot groenten: wat de stadsboer weten moet

REDACTIE GROEN

Stadsboeren - of wannabe's - kunnen zaterdag hun hart ophalen in Rotterdam. Het festival ERGroeit biedt een informatiemarkt én twintig workshops over zaaien, telen en oogsten. Zes Rotterdammers die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet voor groene buurtprojecten, krijgen tijdens het festival een aanmoedigingsprijs: de Groene Duim.

Stadsmoestuinen zijn er al in alle soorten en maten, maar hoe tuinier je nou zo gezond, duurzaam en betaalbaar mogelijk? Allerlei deskundigen delen zaterdag hun ervaringen in het Grafisch Lyceum in Noord. Een imker vertelt hoe je het bijen naar de zin kunt maken. Er is een speciaal klasje voor mensen die kippen willen houden in hun achtertuin. En een ecoloog legt in het naastgelegen Noorderhavenkadepark uit welke wilde planten eetbaar zijn en welke juist niet.

ERGroeit levert ook de theoretische onderbouwing. Zo is er uitleg over het maken van een teeltplan - hoeveel tijd heb je? - en over composteren - met of zonder wormen. Maar er is ook veel aandacht voor bodemgebruik. Want hoe onderhandel je met woningcorporaties of ontwikkelaars of je lege ruimte mag gebruiken? En is de grond in een stad wel gezond?

Dan zijn er nog workshops over de oogst: Hoe kun je de opbrengsten het beste plukken, verwerken en bewaren. Zo laten vrouwen van de daktuinen in Schiebroek zien hoe ze van zelfverbouwde groenten Turkse specialiteiten maken, zoals linzenballetjes of gevulde wijnbladeren.

ERGroeit vindt deze zaterdag, 14 februari, plaats in de VMBO-locatie van het Grafisch Lyceum, Stadhoudersplein 35 te Rotterdam. Deelname inclusief lunch kost 15 euro.

De aanmelding/inloop start om 09.30 uur, het programma begint om 10.00 uur. Meer informatie over de workshops is online te vinden op www.ergroeit.nl. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden voor de workshops.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden