Van Gogh sneed zijn hele oor eraf

oorschelp | Vincent liet het niet bij een lelletje, blijkt uit een hervonden brief. Ook het zelfmoord-wapen lijkt te zijn ontdekt.

Een afgesneden oor, gekte, zelfmoord en o ja, de zonnebloemenschilderijen. Vincent van Goghs biografie is zo mogelijk nog beroemder dan zijn werk. In het Van Gogh Museum is een nieuw detail over het verhaal rond het oor onthuld - volgens directeur Axel Rüger dat waar museumbezoekers het meeste naar vragen. Nu kan hij antwoorden dat Van Gogh in 1888 in een vlaag van verstandsverbijstering niet slechts een oorlel afsneed, zoals altijd werd gedacht, maar vrijwel zijn hele linkeroorschelp.

Schrijfster Bernadette Murphy deed de ontdekking: ze vond het raar dat Van Gogh op zelfportretten van direct na zijn verwonding zo veel, en langdurig, verband om zijn hoofd had. Murphy ontdekte in de archieven van een eerdere biograaf een brief uit 1930 van Félix Rey, de dokter die Van Gogh in 1888 behandelde. Rey tekent daarin heel nauwkeurig de lijn waarlangs de schilder zichzelf heeft gesneden. De brief is de komende maanden te zien in de tentoonstelling 'Van Gogh en zijn ziekte' in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Daar is nog een andere primeur te zien: het pistool waarmee de kunstenaar op 27 juli 1890 zichzelf in de borst schoot. Na het schot verloor Van Gogh het bewustzijn, toen hij weer bijkwam was het wapen verdwenen. De kunstenaar overleed anderhalve dag later. Pas in 1959 vond een boer dit wapen (een revolver van het type 'Lefaucheux à broche') in een akker en vergat het. Pas onlangs dook het weer op. Gezien de hoeveelheid roest en de productiedatum van het type zou het heel goed het verloren wapen van Van Gogh kunnen zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden