Van Gogh naar China, met handelsmissie mee

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR&MEDIA

Het Rijksmuseum zal vanaf 1 september met een kleine tentoonstelling een handelsmissie van de gemeente Amsterdam naar Peking vergezellen. Onder de werken bevindt zich een bijzonder zelfportret van Vincent van Gogh.

In april zorgde de Duitse tentoonstelling 'Die Kunst der Aufklärung' in Peking, samengesteld door Duitse staatsmusea, nog voor controverse in Duitsland. De tentoonstelling opende net in de week dat de Chinese activist en kunstenaar Ai Wei Wei zonder opgave van reden werd gearresteerd.

Volgens de directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes is het simpel: "In China wonen ook mensen die van kunst houden. Bovendien: we zijn al eerder in China geweest. Op de Shanghai World Expo, en in 2008 hebben we er nog een tentoonstelling over Rembrandt gehad. Heel Nederland doet zaken met het land.

De museumdirecteur vindt dat zijn instelling geen politieke boodschap moet afgeven. Kunst moet om de kunst gaan. Pijbes houdt zich wat betreft Ai Wei Wei op de vlakte. "Ook kunstenaars rijden wel eens door rood. Ai Wei Wei is belastingontduiking ten laste gelegd. Dat mag niet, ook in Nederland niet."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden