Van Gogh Museum

Bezoekers van het Van Gogh Museum in Amsterdam gaan straks via de achterkant het museum in. Aan de kant van het Museumplein komt de nieuwe hoofdingang: een halfrond glazen entreegebouw. Dat zal er volgens directeur Axel Rüger uitnodigender uitzien dan de huidige ingang aan de Paulus Potterstraat en zal de bezoekersstroom beter aankunnen. De nieuwe ingang sluit aan op het halfronde grijze gebouw uit 1999, waar wisseltentoonstellingen worden gehouden. De dichte grijze muur, ook wel de Berlijnse muur genoemd, wordt opengebroken om plaats te maken voor een kasachtige aanbouw. Het ontwerp is van het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa, dat ook het grijze gebouw ontwierp.

De nieuwe ingang kost 15 miljoen euro. Dat bedrag moet het museum zelf bijeenbrengen. De helft is binnen en de BankGiroloterij droeg daar 4,5 miljoen euro aan bij. Directeur Rüger verwacht de rest bijeen te krijgen door fondsen, particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland te benaderen. De bouw begint waarschijnlijk volgend voorjaar en zal eind 2014 klaar zijn. Met het verplaatsen van de ingang sluit het Van Gogh Museum zich aan bij het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, die hun hoofdentree ook aan het plein hebben.

De bouw van het nieuwe entreegebouw staat los van de verbouwing die momenteel plaatsvindt in het Van Gogh Museum. Na zeven maanden renovatie gaat het museum op 1 mei weer open voor het publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden