Van Gogh Museum koopt 'Zeekust' van Claude Monet uit 1864

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Het Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam heeft een vroeg schilderij van Claude Monet (1840-1926) verworven. Het doek 'Zeekust' uit 1864 werd aangeschaft als afscheidscadeau voor de scheidende directeur Ronald de Leeuw. Hij begint 1 december als directeur in het Rijksmuseum.

Monets zijn niet overvloedig in Nederlandse musea aanwezig. Onder meer het Stedelijk Museum bezit een werk van deze schilder die algemeen als een der belangrijkste vertegenwoordigers van het impressionisme geldt. Het Van Gogh heeft zelf een bollenveld van Monet in bruikleen van de Rijksdienst Beeldende Kunst.

Niet bekend

Monets kustgezicht is waarschijnlijk gemaakt in de buurt van Honfleur. Dat gebied was volgens hem als het paradijs, de ideale omgeving voor de kunst. “Er bestaan geen sappiger weiden met mooiere bomen. (...) De zee, of liever gezegd, de extreem verbrede Seine, biedt een heerlijke horizon aan deze golven van groen,” zei de schilder er over.

Monet schilderde de zee vanaf een hoog punt. Op de voorgrond zijn bomen en struiken te zien. Daar doorheen schittert de zon.

Ter gelegenheid van het afscheid heeft het museum een kleine tentoonstelling gemaakt met kunst die onder De Leeuw is aangekocht. Er zijn beelden en schilderijen van Lawrence Alma Tadema, Maurice Denis, Odilon Redon en Jongkind. De Monet geldt als de kroon op de reeks Franse landschappen. Onlangs kocht het museum ook een zeegezicht van Courbet en een werk van Jongkind, 'De pier van Honfleur' uit 1865.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden