Van Gogh Museum koopt 55 brieven van Vincent

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft 55 brieven verworven die Vincent van Gogh schreef aan zijn kunstbroeder Anthon van Rappard. De briefwisseling (van 1881 tot 1885) tussen de schilders geeft volgens het museum een goed inzicht in de artistieke ontwikkeling van Van Gogh in zijn vroege jaren.

Dat heeft Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, maandag bekendgemaakt. Het museum heeft de collectie brieven gekocht van een Amerikaanse verzamelaar die anoniem wil blijven. Afgezien van een twintigtal losse brieven die nog in privébezit zijn, is het de laatste grote collectie Van Gogh-correspondentie die nog te koop was. Hoeveel er met de aankoop gemoeid was, maakt het museum niet bekend.

In 1880 leerde Vincent van Gogh via zijn broer Theo Van Rappard kennen in Brussel, waar de laatste op de kunstacademie zat. De twee raakten bevriend nadat Van Rappard Van Gogh uitnodigde op zijn atelier te komen tekenen. De briefwisseling die volgde, ging vooral over literatuur en kunst, waarbij ze zich beiden vooral verbonden toonden met het gewone volk.

Kunstenaarsbrieven

,,Het zijn kunstenaarsbrieven in de ware zin des woords'', zei Leo Jansen, conservator bij het Van Gogh Museum, maandag. Hij stelde de brieven tegenover die aan Vincents broer Theo, die meer familiair van krakter zijn.

Van de 845 overgeleverde brieven van Van Gogh, waarvan de meeste aan Theo waren gericht, zijn er nu zo'n 750 in het bezit van het Van Gogh Museum. De jongste aanwinst zal betrokken worden bij het al tien jaar lopende brievenproject van het museum en het Huygens Instituut in Den Haag. De nieuwe wetenschappelijke editie van de correspondentie van Van Gogh verschijnt in 2009.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden