Van Gogh Museum exposeert zelden getoonde werken

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum in Amsterdam laat vanaf vrijdag zelden getoonde werken zien van een aantal belangrijke vrienden van Vincent van Gogh. Er zijn ruim veertig tekeningen, prenten, schilderijen en brieven te zien.

De werken zijn afkomstig van onder anderen Anthon van Rappard, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Camille Pissaro. De expositie, getiteld 'De vrienden van Van Gogh', belicht de invloedrijke groep kunstenaars rondom de beroemde schilder, liet het museum vrijdag weten. Ondanks dat Van Gogh vaak als einzelgünger werd gezien, had hij tijdens zijn carrière allerlei kunstenaars om zich heen. Hij bracht volgens het museum mensen bij elkaar en maakte discussies los.

Hij wierp zich daarbij op als bemiddelaar en moedigde experimenten en tentoonstellingen aan. De kunstenaars hadden invloed op de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van Van Gogh. In zijn Nederlandse periode werkte hij bijvoorbeeld samen met Anton Mauve en Anthon van Rappard. En in de tijd dat hij in Parijs verbleef, trok hij op met een avant-gardistische groep kunstenaars onder wie Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Emile Bernard, Paul Signac, Louis Anquetin en Camille Pissarro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden