Van gevangenis tot Des Indes, overal kunnen kiezers stemmen

Ze moeten er vroeg bij zijn, maar ver hoeven ze dan ook niet te reizen: gedetineerden in de gevangenis van Almelo kunnen vandaag binnen de muren van de Karelskamp stemmen. In het stiltecentrum, dat doorgaans wordt gebruikt als gebedsruimte, is een stemlokaal ingericht waar gevangenen en medewerkers tussen 8.00 en 9.30 uur het rode potlood ter hand kunnen nemen.


Met het stembureau wil de gevangenisdirectie het voor gedetineerden makkelijker maken om hun stem uit te brengen. In de regel moeten zij, als zij niet uit het kiesrecht zijn ontzet vanwege hun delicten, iemand machtigen. Kennen ze niemand in de gemeente waar ze vastzitten, dan kunnen ze een verzoek indienen om een kiezer in een andere gemeente hun volmacht te geven.


Gedetineerden die willen stemmen, hebben zich de afgelopen tijd binnenshuis kunnen voorbereiden: de Stemwijzer en pagina's van politieke partijen zijn toegevoegd aan de lijst websites die zij mogen bezoeken en er zijn flyers en posters verstrekt.


Het lokaal in Almelo is, net als dat in een jeugdinrichting in Spijkenisse, een van de weinige gesloten stembureaus; buitenstaanders kunnen er niet stemmen.


Veel gemeenten hebben op bijzondere locaties stembureaus ingericht. Zo kunnen kiezers in Den Haag stemmen in de Tweede Kamer, in Hotel Des Indes, Madurodam en popzaal het Paard van Troje. Wie stemt in het Haagse Gemeentemuseum, mag daarna gratis naar de expositie over Mondriaan.


In Groningen kan de kiezer terecht in het kantoor van de Belastingdienst, in Eindhoven is er een stemlokaal op het vliegveld, en wie wil, kan in Zuidplas met auto en al het drive-in-stembureau binnenrijden. Alles om het zo makkelijk mogelijk te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden