Van Gent vecht voor het basketbal

Waar moet het heen met het Nederlands basketbalteam? Afgelopen week miste de ploeg de deelname aan het Europees kampioenschap. Per 1 februari vertrekt de bondscoach. Dus moet het team weer op nul beginnen. Met niks? Niet helemaal. Om Nederland weer tussen de gevestigde Europese naties te brengen ontwikkelde bondscoach Van Gent een plan. Het zoveelste.

In de afgelopen jaren zijn er meer idealisten geweest die geprobeerd hebben met doorwrochte ideeën het Nederlands team weer op Europees niveau te brengen. Vroeg of laat (maar meestal vroeg) liepen die plannen op niets uit.

Van Gent wil een team samenstellen van spelers die zowel in de Nederlandse als in de internationale clubcompetitie van de North European Basketball League (NEBL) spelen. De spelers zouden in dienst van dit team (een stichting) moeten komen en tijdens de competitie geleased worden aan clubs.

,,In zo'n constructie worden ze beter'', aldus Van Gent. ,,Zo doen ze vijftien maal internationale ervaring op, inclusief toeters en bellen als moeizame reizen en achterlijke accommodaties.''

Van Gent heeft zijn plan voorgelegd aan Joop Alberda, die heeft toegezegd dat NOCNSF zich er wel achter wil stellen. ,,Als het plan maar goed is...''

Met deze toezegging op zak heeft Van Gent contact gezocht met een tv-station (de NEBL eist van de deelnemers dat zij voor behoorlijke tv-coverage zorgen) en met sponsors. Naar eigen zeggen is hij al een behoorlijk eind gevorderd met de uitwerking van zijn ideeën.

De keuze van de coach voor spelers die in de Nederlandse competitie uitkomen wil niet zeggen dat hij de spelers in het buitenland afschrijft. Maar hij heeft in zijn ultra-korte carrière wel geleerd dat de komst van die spelers naar het Nederlands team onzekerder is dan winst boeken aan de roulettetafel.

Toch slaagde de interim-coach van Oranje erin Rik Smits naar Nederland te halen. ,,Ach, ik heb mazzel gehad. Ik heb een e-mailtje gestuurd en hij zei 'ja'. Daar komt dan een zaal vol mensen naar kijken en dan win je'', relativeert hij.

In de twee EK-kwalificatiewedstrijden van afgelopen week ontbraken Smits en ook Elson. ,,Dat neem ik ze niet kwalijk. Smits is geblesseerd en Elson deed in Spanje mee aan een dunkdemonstratie waar hij een flink pak dollars kon winnen. En wat kan ik bieden? Niks. We hebben het ook niet. Smits, Elson en Hammink doen het gratis.''

Geert Hammink was voor de tweede duels wel uit Griekenland (AEK Athene) wel naar Nederland gereisd. ,,Ik ben in Nederland begonnen met basketbal, hier heb ik me ontwikkeld en daar heb ik mijn goede contracten aan te danken'', zo lichtte hij zijn vrijwilligerswerk toe.

Als bondscoach vertrekt Van Gent dus. Hij was gecontracteerd voor vijf kwalificatiewedstrijden. Van die vijf won zijn team er vier, net één te weinig.

,,Mijn opdracht was het team voor degradatie naar de c-poule te behoeden'', vertelde hij na het met 81-71 gewonnen duel tegen Finland. ,,Dat is gelukt, deze wedstrijd en vooral die tegen Israël met Rik Smits erbij hebben mij veel voldoening gegeven. Maar het was natuurlijk nog mooier geweest als we die vijfde wedstrijd ook gewonnen hadden.''

Die vijfde wedstrijd was de afgang in Bulgarije, die Oranje afgelopen week beleefde (99-75). Die wedstrijd, met een onvolledige ploeg en een onnodig lange reis, maakte duidelijk dat het in vele opzichten schort in de benadering van de nationale belangen. Die lijken geen hoge prioriteit te hebben.

Van Gent: ,,Als iets niet goed gaat, wil ik daar wat aan doen. Als iets wel goed gaat, verslap ik. Dat is een slechte eigenschap. Alleen onder druk kan ik scherp blijven.''

Toch is het de vraag of de in Estland wonende en werkende coach (hij is er eigenaar van een oliebedrijf) voor zijn ideeën voldoende support kan vinden. Welke sponsors willen nog in een project-basketbal stappen als zij weten dat het team sinds 1989 niets meer heeft gepresteerd?

Van Gent houdt de moed erin. Hij heeft ideeën genoeg. ,,Dan ga ik wel met Karel Aalbers praten. Ik heb gehoord dat die honderd miljoen over heeft.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden