Van Gelder wist wat hij op het spel zette: Alles

Een emotionele Van Gelder geeft tekst en uitleg over zijn cocaïnegebruik. (FOTO ED OUDENAARDEN, ANP)

Ringenturner Yuri van Gelder is betrapt op het gebruik van cocaïne en ziet zijn sportieve en maatschappelijke toekomst in gevaar komen.

Zoekend naar een verklaring zegt een emotionele Yuri van Gelder avontuurlijk te zijn ingesteld. „Ik zoek altijd de grenzen op. Net als in training altijd tegen het randje aanzitten, en soms er net overheen.”

Voor het gevaar van zijn laatste avontuur is hij de afgelopen jaren nadrukkelijk gewaarschuwd. Al jaren wordt binnen de turnwereld gesproken over zijn (tot voor kort vermeende) cocaïnegebruik.

Eind 2006 gaf zijn voormalige trainer en manager Remi Lens als verklaring voor de breuk met de turner met wie hij vijf jaar samenwerkte ’andere normen en waarden op het gebied van genotsmiddelen’. Enkele maanden eerder hadden diverse media anonieme brieven ontvangen waarin de Waalwijker werd beschuldigd van cocaïnegebruik en het ontlopen van dopingcontroles. Van Gelder ontkende de aantijgingen altijd.

Eind juni stuurde hij een schriftelijke verklaring naar de Dopingautoriteit, waarin hij meldde drie dagen voor de NK van 21 juni in Rotterdam cocaïne te hebben gebruikt. Hij was na het winnen van de Nederlandse titel door dopingcontroleurs getest en ’wist zeker’ dat sporen van de cocaïne nog in zijn urine zouden zitten.

Dat werd inderdaad bevestigd met een positieve uitslag. Van Gelder boog het hoofd, bekende en gaf gisteren tijdens een persconferentie op Papendal openheid van zaken. Gisteren werd ook NOC-NSF ingelicht, dat bij monde van technisch directeur Maurits Hendriks verrast en geschokt reageerde.

De atleet die in april voor de derde maal Europees kampioen werd op ringen zei zich ’behoorlijk in de nesten te hebben gewerkt’. Hem hangt een schorsing van minimaal één en maximaal twee jaar boven het hoofd. In die periode is hij al zijn trainingsfaciliteiten kwijt en hij vermoedt per 1 augustus te worden ontslagen bij zijn werkgever, het ministerie van Defensie. Daar had sergeant der eerste klasse Van Gelder onlangs voor vier jaar bijgetekend. Hij zou in september een opleiding sportinstructeur aan het Cios beginnen. „Dat had mijn leven maatschappelijk en sportief een andere wending moeten geven.”

Van Gelder wist wat hij op het spel had gezet: „Alles.” Hij prees Defensie als de perfecte werkgever en wist dat daar ten aanzien van harddrugs een zero-tolerance beleid van toepassing is. Zoals hij ook wist dat cocaïne op de dopinglijst staat, al kon hij niet nalaten nadrukkelijk te verklaren dat cocaïne geen stof is die tot betere prestaties leidt. Daarover lopen de meningen overigens uiteen.

„Ik heb dit alleen voor de fun altijd tot me genomen”, aldus Van Gelder. Hij bleef dit doen toen in 2006 de beschuldigingen kwamen. Gisteren gaf hij aan professionele hulp te zoeken „om van dit probleem af te komen.”

Van Gelder bekende enkele jaren geleden te zijn begonnen met „recreatief gebruik van cocaïne om mij lekkerder te voelen. Maar helaas is het bij mij de laatste periode op feesten steeds meer een gewoonte geworden. En dat breekt mij nu op met alle nare gevolgen van dien.”

Daar was een blunder voor nodig. „Voor de NK heb ik niet goed nagedacht. Het was de laatste wedstrijd van het seizoen, de druk was van de ketel.” Van Gelder laat geen contra-expertise doen. Hij wacht de uitspraak af van de tuchtcommissie van de gymnastiekunie. In afwachting daarvan is hij voorlopig geschorst en is hem zijn Nederlandse titel ontnomen. Die komt Anthony van Assche nu toe.

Van Gelder stond als ’Lord of the Rings’ bekend als grootheid in het turnen, al mocht hij volgens de controversiële selectieregels van de internationale turnfederatie niet deelnemen aan de Spelen in Peking. De Brabander heeft altijd gezegd in Londen 2012 wraak te willen nemen, maar ziet die missie nu vertroebeld. Hij heeft geen inkomsten meer, net zo min als professionele faciliteiten om gedurende zijn schorsing als turner op topniveau te blijven.

Hij had een grote toekomst voor zich, maar is alles kwijt. In een charme offensief gaf hij gisteren aan graag ’een soort positieve ambassadeur’ te willen worden die waarschuwt voor de gevolgen van drugsgebruik. Maar eerst moet hij zelf „gaan vechten en een einde maken aan het gebruik van die rotzooi.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden