Van Gelder kan leven met één jaar schorsing

Yuri van Gelder is een jaar geschorst wegens het gebruik van cocaïne. De ringenturner hoopt terug te keren op de WK van 2010 in Rotterdam.

Van onze redactie sport

Hangend aan de ringen liet Van Gelder zich niet snel uit balans brengen. Direct na de uitspraak van de gymnastiekunie KNGU, die hem voor het gebruik van cocaïne voor een jaar schorste, stelde de oud-wereldkampioen en drievoudig Europees kampioen zich strijdvaardig op. „Ik krijg een tweede en laatste kans om me te bewijzen. En die grijp ik met beide handen aan”, liet de 26-jarige Brabander in een verklaring weten.

Van Gelder werd in juni bij de NK in Rotterdam betrapt op het gebruik van cocaïne. Hij had dat net ervoor schriftelijk bekend aan de Dopingautoriteit. Toen bekend werd dat Van Gelder een positieve plas had afgeleverd, biechtte hij publiekelijk op een notoire gebruiker te zijn en zocht daarvoor hulp. De biecht en het feit dat cocaïne geen prestatiebevorderend middel is, deden de tuchtcommissie besluiten de ringenspecialist niet voor twee, maar voor één jaar te schorsen.

In de verklaring merkte Van Gelder op dat hij kon leven met de sanctie. „Sportief gezien is er licht aan het eind van de tunnel. Ik vind het prettig nu te weten met welke strafmaat ik rekening moet houden.” Hij zag de WK van volgend jaar oktober in Rotterdam als een mooi moment zich weer te laten zien als topturner. „Daar werk ik aan en daar geloof ik in.”

De straf voor Van Gelder gaat met terugwerkende kracht in op 13 juli, de dag dat de uitslag van de controle bekend was. Tot aan 13 juli 2010 mag hij ook geen gebruik maken van faciliteiten die de KNGU zijn sporters ter beschikking stelt. Van Gelder, die onder Bram van Bokhoven bij Flik-Flak in Den Bosch trainde, zal dus een alternatieve plek moeten zoeken waar hij zich kan voorbereiden op zijn comeback.

Volgens Van Bokhoven is een rentree op het hoogste niveau te doen voor Van Gelder. „Maar Yuri kan niet een jaar op zijn kont gaan zitten”, zei de trainer. „Ik mag hem niet trainen, maar we hebben natuurlijk wel contact. Gezien zijn karakter en zijn drive acht ik een terugkeer op topniveau haalbaar.”

„Wie fouten maakt, moet boeten”, zegt Van Gelder in de verklaring. „Dat heb ik gedaan en dat doe ik nog steeds. De zwartste dag in mijn sportieve carrière ligt nu een maand of drie achter mij. In de tussentijd heb ik veel kunnen nadenken over wat er precies is gebeurd en vooral ook over de gevolgen voor mij persoonlijk. De door mij gemaakte fout blijft me nog steeds achtervolgen. Voor mij is het een heel harde leerschool.”

Direct nadat hij op het gebruik van cocaïne was betrapt, maakte Van Gelder bekend dat hij professionele hulp ging zoeken voor zijn verslaving. „Op dit moment voel ik me naar omstandigheden goed”, aldus Van Gelder, die wordt behandeld in een kliniek in Schotland. „De hulp gaat goed en geeft me nieuwe energie om de sportieve draad weer op te pakken.”

Na het oordeel van de tuchtcommissie van gymnastiekunie KNGU kan Van Gelder zijn olympische aspiraties in de ijskast zetten. In juni 2008 introduceerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de regel dat sporters die langer dan zes maanden geschorst zijn geweest niet mogen deelnemen aan de eerstvolgende Spelen.

Van Gelder zal er dus in 2012 in Londen niet bij zijn. De ringenturner miste ook al de Spelen van Sydney en Peking. In de aanloop naar het olympisch toernooi in de Chinese hoofdstad kwam er een bijna nationale lobby tot stand om de Waalwijker aan een olympisch startbewijs te helpen. Het feit dat de nummer twee van de wereldkampioenschappen niet naar de Spelen mocht riep grote verontwaardiging op.

Het waren echter de reglementen die de reis van Van Gelder naar Peking blokkeerden. Het IOC en de internationale gymnastiekfederatie FIG kwamen vorig jaar met een aanpassing van de regels, die het voor specialisten makkelijk zou maken de Olympische Spelen te halen. Maar Van Gelder zal nu door eigen toedoen over drie jaar ook in Londen ontbreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden