Van Geel geeft discussie zwerfafval nog wat extra tijd

Het finale woord zou deze week gesproken worden. Moeten fabrikanten statiegeld heffen op kleine petflesjes en blikjes of niet?

Maar de industrie en de gemeenten kwamen er niet uit en staatssecretaris Van Geel (milieu) geeft ze extra tijd. Als een van de weinige West-Europese landen betalen producenten in Nederland niet mee aan de verwerking van hun afvalproducten.

Met steun van de Tweede Kamer wil Van Geel hier een einde aan maken. Als stok achter de deur gebruiken de politici het machtsmiddel van het statiegeld: deze nachtmerrie voor ondernemers wordt ingezet als er geen akkoord komt.

Inmiddels zetten alle partijen hun beste mensen in en is er een absolute radiostilte ingesteld. Rinnooy Kan treedt op verzoek van het ministerie op als bemiddelaar en Van Geel houdt zich even op afstand.

Sinds april vorig jaar zaten ze bij elkaar aan tafel: een onderhandelingsdelegatie van de verpakkingsindustrie onder leiding van Arie Kraaijeveld en drie afgevaardigden van de vereniging van gemeenten VNG onder aanvoering van de Maastrichtse wethouder Wim Hazeu.

Kraaijeveld, voormalig voorzitter van de vereniging van metaalwerkgevers, geldt in de onderhandelingswereld als een zwaargewicht. De verpakkingsindustrie schaarde zich binnen enkele dagen achter het principe-akkoord dat hij na een half jaar onderhandelen op tafel legde.

Minder verheugd reageerde het VNG-bestuur. De 65 miljoen euro die de industrie mee zou betalen aan de afvalverwerking was onvoldoende en de industrie zou ook nog de eigendomsrechten krijgen van grondstoffen die in de toekomst waardevol kunnen worden. Bovendien stond er maar één zin in over zwerfafval: De industrie wil, 'afhankelijk van de bereidheid van VROM' wachten tot er meer gesprekspartners zijn. Daarbij doelen ze onder meer op de sigaretten- en de kauwgomindustrie, waar een groot deel van het zwerfafval vandaan komt.

“In de eerste overlegrondes was er met de industrie niet te praten over zwerfafval als die industrietakken er niet bij waren. Ik bleef er maar op hameren dat dit er ook onderdeel van moest uitmaken“, zegt Hazeu. Ook uit het besluit van Van Geel is af te lezen dat ze hierover een akkoord moesten sluiten. Maar Kraaijeveld wist het buiten de onderhandelingen te houden.

Rinnooy Kan heeft hier al een slag gemaakt. Bij het overleg, waar inmiddels voorzitter Deetman zelf namens de VNG het woord doet, heeft zich de voorzitter van VNO-NCW geschaard. Wientjes spreekt in het overleg ook namens het MKB, waardoor het hele bedrijfsleven zich vertegenwoordigd weet en zwerfafval op de agenda kan worden gezet.

Het overleg zal nog de nodige zweetdruppels opleveren. De gemeenten eisten in april dat de producenten 100 procent van de kosten zouden gaan dragen. In het voorstel van 16 november is dat volgens Hazeu een vergoeding van zo'n twintig tot vijfentwintig procent van de kosten.

Bovendien is Kraaijeveld in zijn onderhandelaarshart geraakt. Hazeu beloofde het principe-akkoord eind vorig jaar aan zijn leden voor te leggen. Maar nog voordat dit gebeurde, schoot de directie het al af.

Zo gaan onderhandelingen niet, vindt Kraaijeveld, die niet meer aan de overlegtafel te zien zal zijn. “Ik ga hun amateurisme niet belonen door nog eens om de tafel te gaan.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden