Van gebedshuis naar wijkcentrum

Moskeeën gooien deuren open voor maatschappelijke activiteiten

Bezoekers zijn welkom, niet alleen om te bidden. Steeds meer moskeeën gooien de deuren open voor maatschappelijke activiteiten. Zo transformeren gebedshuizen tot wijkcentra.

Die trend ziet coördinator Habib el Kaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. "Er vindt een verschuiving plaats, moskeeën willen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Met gesprekken over het voorkomen van criminaliteit, of over emancipatie van vrouwen."

Ook imam Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid ziet die beweging. "Bij kleine en middelgrote moskeeën, zoals de Imam Malik-moskee in Leiden, El Fath in Amersfoort en de Amsterdamse Blauwe moskee, zie je een nieuwe generatie. Jonge bestuurders en imams gooien de deuren open."

Turkse moskeeën hebben al sinds de jaren negentig een meer maatschappelijke rol. Volgens El Kaddouri sluiten Marokkaanse geloofsgemeenschappen daar nu meer bij aan.

De grootste moskee van Nederland, de Essalam moskee in Rotterdam, gaat het verst in deze ontwikkeling. De Marokkaanse moskee gaat een psycholoog betrekken bij het gebedshuis. Die moet aanschuiven bij gesprekken met de imam. Van oudsher stappen veel moslims met psychische problemen naar de imam. Adjunct-directeur Jacob van der Blom van de Essalam moskee: "Vanwege een schaamtecultuur moeten we gesprekken in bedekte termen doen, in tweede instantie proberen we mensen alleen met de psycholoog te laten praten."

De adjunct haalde onlangs vervoerder RET naar zijn moskee. Dat leverde banen op voor jongeren uit de wijk. Ook kwamen ouderen een hapje eten. Hij wil meer zorgtaken en schuldhulpverlening naar het gebedshuis halen. Van der Blom zou ook graag een voetbalclub in Rotterdam sponsoren. "Nu heb je blanke en zwarte verenigingen. Ik wil geld inleggen in een blanke vereniging, met daarbij de vraag of de tap dicht kan en of er op zaterdag niet gerookt wordt langs de lijn."

De bekeerling spiegelt zich aan de rol die kerken van oudsher hebben. Die is lang niet alleen religieus. "Maar een klein deel van wat ik doe heeft met religie te maken. Ik ben ook Nederlander en Rotterdammer, het grootste deel van mijn tijd deel ik met andere mensen in mijn wijk."

Het moskeebestuur wil de statuten van de moskee wijzigen. Daarin staat nu dat het gebedshuis bestaat ter bevordering van de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam-Zuid. Het bestuur wil daarvan een moskee maken 'met Marokkaanse grondslag voor de hele buurt'. Een deel van de achterban protesteert daartegen. Van der Blom: "Marokkaanse moslims kunnen hier altijd bidden. Dat staat voorop. Oudere wijkbewoners zijn dertig jaar onderdeel van deze geloofsgemeenschap. Zij moeten in hun gebed niet gestoord worden door mijn activiteiten."

de verdieping 6|7

Moskee in het midden

undefined

Geen benefietgala in Rijswijk, wel internetactie

De organisatoren van het benefietgala in Rijswijk, waar omstreden imams zouden spreken, hadden al 'een verrassend vervolg' aangekondigd toen ze het evenement afgelopen vrijdag afbliezen. "Houd onze website in de gaten", zei bestuurslid Otmane van stichting Rohamaa.

Die verrassende wending is er nu: In plaats van een gala is nu het plan om op 8 maart een benefietactie via een livestream te organiseren. Zo hoopt de organisatie alsnog geld in te zamelen voor wezen en andere hulpbehoevenden in onder andere Marokko en Syrië.

Het Rohamaabestuur is verbolgen over de 'inmenging van derden' in het gala-programma en het weigeren van sprekers 'op dubieuze gronden'. Ook bij de vervangende actie zijn er gasten en sprekers, laat de organisatie weten. Wie ze zijn, houdt ze voor zich.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden