Van Gaal wijst gezelschap de deur

AMSTERDAM - Voor waar kan, dankzij de hulpeloze verklaring van de KNVB, worden aangenomen dat een Deense zakenman op bezoek is geweest in het hotel van het Nederlands elftal. In zijn bijzijn bevond zich een niet nader gespecificeerd aantal vrouwen, onder wie -dat is weer wel zeker- de Deense seksdiva Kira Eggers.

Er is niets onoorbaars gebeurd, poogt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond te bezweren door erop te wijzen dat Louis van Gaal, toen nog bondscoach van dienst, het pikante gezelschap om elf uur 's avonds de deur heeft gewezen.

De bond reageerde op publicaties in de Deense kwaliteitskrant Berlingske Tidende. Gevoed door verschillende bronnen, berichtte de krant dat de internationals Frank de Boer, Davids en Kluivert prostituees en een stripteasedanseres hadden ontvangen op de avond vóór het oefenduel van Oranje met Denemarken, begin vorige maand in Kopenhagen.

Wat afgezien van allerlei sappige dan wel ranzige associaties opvalt is dat de reactie van de KNVB geen spoor vertoont van verbazing of verwondering, laat staan van onbegrip, afkeuring of woede. Alsof het, los nog van wat er verder voorgevallen zou kunnen zijn, toch niet geheel onvoorstelbaar is dat een zakenman -gespecialiseerd, jawel, in digitale felicitaties- met een x-aantal vrouwen rondhangt bij beroepsvoetballers die zich voorbereiden op een wedstrijd van het Nederlands elftal.

VERVOLG OP PAGINA 11

Stuntelende verklaring KNVB ontkracht niets

Seksschandaal

VERVOLG VAN PAGINA 1

Maar hoe interessant is het verder allemaal? Zo mythisch als het zwembadincident rond Oranje in het Duitse Hiltrup tijdens het WK van 1974 kan dit seksschandaal nooit worden. Altijd kan de suggestie blijven voortleven dat Nederland niet op het veld, maar in het bassin tussen het vrouwelijk schoon de finale van (West-) Duitsland verloor.

Die dimensie ontbreekt nu. De wedstrijd tegen de Denen had in sportief opzicht geen waarde. Bovendien: welk belang hebben Denen, in tegenstelling tot de Duitsers destijds, bij een ontering van Oranje? Wel werd de oefeninterland door de twijfelende Van Gaal als een test gezien. Maar wie de gevolgtrekking maakt dat de bondscoach vanwege de heimelijke sessie in Kopenhagen is opgestapt, heeft sinds de uitschakeling voor het WK van begin september niet naar hem geluisterd.

Talrijk waren de verwijzingen naar en de zinspelingen op zijn vertrek uit Zeist. Het vuur binnen in hem was al gedoofd. Hooguit is de Deense ordeverstoring de bekende druppel geweest, zoals wordt betoogd door de sportmarketingdeskundige Van den Wall Bake, die zich tot de intimi van Van Gaal mag rekenen.

Intrigerend is vooral de bewering van Van den Wall Bake dat vergelijkbare uitspattingen zich al eerder in het vaste trainingskamp van Oranje hadden voorgedaan. Maar wie daaruit (alsnog) concludeert dat Van Gaal gelijk heeft dat hij heeft gebroken met de internationals, gaat eraan voorbij dat voor dat gelijk een seksschandaal niet eens nodig was - gezien de mentale tekortkomingen van de in brede kring hardnekkig overschatte voetballers van Oranje.

Dáárom is de Deense onthulling eigenlijk helemaal niet zo interessant. Belangwekkend is evenmin dat de spelers ontkennen. Natuurlijk ontkennen ze. Frank de Boer -laten we er maar rond voor uitkomen: de meest geloofwaardige van het stel- heeft zijn advocaat ingeschakeld. ,,Ik heb geen wijf gezien'', zegt hij.

Laat dat zo zijn, hoe interessant is desondanks de aankondiging van zaakwaarnemer Rob Jansen dat in samenwerking met de KNVB stappen tegen de Deense krant worden overwogen? Zoiets lijkt heilloos. Aangenomen mag worden dat een als achtenswaardig bekendstaand medium niet over één nacht ijs is gegaan voordat, let wel: een maand na dato, tot publicatie is overgegaan.

Bovendien: van de stuntelige verklaring van de KNVB zelf gaat geen enkele ontkrachtende werking uit. En: Kluivert, de speler die -op zich al héél merkwaardig- een afspraak had met de zakenman, ene Kim Loudrup, heeft erkend dat hij zijn 'zakenrelatie' die avond in het hotel heeft getroffen.

Wat er vervolgens wáár en in het bijzijn van wie wel of niet is gebeurd, is in feite oninteressant - óók omdat het, evenals 'Hiltrup', nooit geheel en al zal worden opgehelderd. Interessanter is het om:

1. terug te denken aan de afscheidsrede van Van Gaal, waarin hij herhaaldelijk zijn ergernis en hartgrondig onbegrip toonde over de vraag van de internationals om een 'lossere aanpak' in het kamp van Oranje;

2. te bezien of de roep om ontspanning van beroepssporters nu nog de bijval zal krijgen die er eerder toe leidde dat vrijgevochten types als Gullit en Van Hanegem als kandidaat-bondscoach werden aanbevolen;

3. te zien wat de in tal van opzichten zo passieve KNVB nu gaat ondernemen om de verregaande bezoedeling van het door dopingperikelen reeds gebrandmerkte Nederlandse voetbal een halt toe te roepen - om te beginnen bij de keuze voor een nieuwe bondscoach.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden