Van Gaal weigert overhaaste conclusies te trekken

AMSTERDAM - Ajax heeft de generale repetitie voor de UEFA Cupreturn tegen AA Gent glansrijk doorstaan. Met soms oogstrelend voetbal speelden de Amsterdammers een weerloos FC Twente van de doorweekte mat: 7-0.

OSCAR BORGHARDT

Na een serie wedstrijden waarin Ajax met slechts twee, vooral vanuit het centrum opererende spitsen speelde, greep trainer Louis van Gaal tegen FC Twente terug naar het vertrouwde Ajax-systeem: 4-33. John van 't Schip en Bryan Roy speelden dicht tegen de zijlijn aan, terwijl John van Loen en - kort daarachter - Dennis Bergkamp voor gevaar in het centrum moesten zorgen. Ajax miste Stefan Pettersson (oogletsel) en Michel Kreek (geschorst). De laatste werd vervangen door Alfons Groenendijk.

De eigenzinnige Van Gaal weigert overhaaste conclusies te trekken uit het bij vlagen sprankelende optreden van Ajax. Hij zweert dan ook geenszins bij een 4-3-3-formatie. "Een topclub als Ajax dient meerdere systemen te beheersen. De laatste zes duels hebben wij, mede omdat een aantal spelers niet voldoende presteerde, 4-4-2 gespeeld. In deze wedstrijden hebben wij, op het bekerduel met Feyenoord na, goed gepresteerd. Ik ben er tevreden over dat de ploeg nu het systeem met drie spitsen weer goed heeft opgepakt."

Tegen FC Twente zag een naar eigen zeggen soms tot tranen geroerde Van Gaal een Ajax dat een hoog tempo hanteerde, de tegenstander de volle negentig minuten onder druk zette en maar liefst zeven maal scoorde. Te weinig, aldus de veeleisende Van Gaal. "Wij hebben opnieuw teveel kansen gemist. Dat is het bekende probleem van Ajax. Bij rust hadden wij al met 5-0 moeten voorstaan."

Of AA Gent woensdag met dezelfde middelen wordt bestreden? Van Gaal droeg bij aan de 'Koude Oorlog' die doorgaans rond Europa Cupwedstrijden wordt uitgevochten en pareerde de vraag als een volleerd politicus. "Die vraag zou mijn collega Rene van der Eijcken van AA Gent ook graag stellen. Onze tactiek is voor hem een vraag, voor mij een weet. Ik herhaal alleen maar dat Gent een heel lastige tegenstander is, waarvan wij voorlopig nog niet hebben gewonnen."

Ajax startte overtuigend tegen een zeker niet behoudend spelend FC Twente, dat achterin echter open huis hield. De Tukkers misten dan ook Paus en Elzinga, terwijl laatste man Rutten onlangs werd afgekeurd. Nadat Aron Winter na zes minuten naast had geschoten zette Wim Jonk, die in tegenstelling tot de laatste weken weer vooral voor zijn defensie speelde, Ajax op voorsprong. Ruud Kool leverde de bal knullig in bij Van Loen, waarna Jonk fraai uithaalde. Acht minuten later bouwde Ajax de voorsprong uit toen Winter na aangeven van de bevredigend spelende Roy van dichtbij raak kopte: 2-0.

Ajax verzuimde voor rust reeds korte metten te maken met FC Twente. Dennis Bergkamp verscheen - mede door goed werk van de in de lucht dominerende Van Loen - driemaal vrij voor keeper Hans de Koning, maar slaagde er niet in af te ronden. De bezoekers waren voor de pauze slechts eenmaal gevaarlijk. Olympisch international Arthur Numan schoot na een combinatie met de balvaste Youri Mulder naast.

De rentree van Alfons Groenendijk duurde nog geen half uur. De Leidenaar die zijn come-back in Ajax' hoofdmacht aangreep om zijn formidabele traptechniek te demonstreren raakte na een duel met Orlando Trustfull aan de enkel geblesseerd en werd vervangen door Rob Alflen. De middenvelder, eindelijk blessurevrij kreeg geel na een charge.

Na rust drukte Ajax het overwicht in nog eens vijf treffers uit. Van Loen (tweemaal, waarvan een keer fraai met de hak) en Dennis Bergkamp (driemaal) bepaalden de eindstand op 7-0. Bergkamp toonde met zijn doelpunten aan dat hij het beste tot zijn recht komt in een systeem met drie aanvallers voor zich. De schaduwspits pur sang, die sinds 26 januari (RKC uit) het net niet meer had weten te vinden, vijzelde zijn totaal op tot tweeentwintig treffers en is topscorer van de hoogste divisie.

Net als voor de pauze was FC Twente ook in het tweede bedrijf slechts eenmaal gevaarlijk. Verdediger Clemens Zwijnenberg schoot na een spaarzame counter tegen de paal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden