Van Gaal toch geen directeur

Hof bezorgt Cruijff overwinning in slepend bestuursconflict bij Ajax

Louis van Gaal mag geen directeur worden bij Ajax. Het gerechtshof van Amsterdam haalde gisteren een streep door zijn benoeming en bezorgde Johan Cruijff daarmee een overwinning in het slepende bestuursconflict bij de Amsterdamse voetbalclub.

Daarmee werd een gevoelige slag toegebracht aan de in zijn strijd met Cruijff toch al beknelde raad van commissarissen. Het hof achtte het onaanvaardbaar dat Van Gaal achter de rug van Cruijff om is vastgelegd door diens medecommissarissen: voorzitter Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids. Ook de benoeming van Martin Sturkenboom, die in tegenstelling tot Van Gaal al in de Arena als directeur aan de slag was gegaan, werd niet rechtsgeldig verklaard.

In het kamp van Cruijff werd verheugd gesproken van 'winst voor de voetbalclub Ajax'. Cruijff-volgeling Keje Molenaar sprak de hoop uit dat de raad van commissarissen (rvc) vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering wordt weggestemd.

Dat mocht al worden verwacht, sinds de vereniging Ajax zich als grootaandeelhouder voor het vertrek van de commissarissen heeft uitgesproken. Maar na de uitspraak in hoger beroep van het vorig jaar door Cruijff met jeugdtrainers van Ajax aangespannen kort geding is onzeker of de vergadering doorgaat.

De commissarissen zouden al eerder kunnen opstappen. Bij wedstrijden van Ajax en in een enquête van de supportersvereniging is vrij massaal steun aan Cruijff betuigd. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van eind vorig jaar, waarin nog niet mocht worden gestemd, was er al veel kritiek op de commissarissen. Gisteren was het gerechtshof niet mals in zijn vonnis, waarin zelfs werd gesproken van een 'vooropgezet plan' om Cruijff bij de besluitvorming weg te houden.

De ingrijpende uitspraak was des te opvallender, daar het hof ogenschijnlijk met goed fatsoen het eerdere oordeel van de voorzieningenrechter had kunnen volgen. Die schortte eind vorig jaar in kort geding de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom op, met de bedoeling om de aandeelhouders te laten beslissen. Het hof koos voor een extra juridische tik voor voorzitter Ten Have en de zijnen. Waarschijnlijk wordt vandaag bekend wat de commissarissen doen. Formeel zouden ze nog kunnen aanblijven, schetste hun raadsman Wakkie, door de (juridisch nu niet meer opgelegde) vergadering van vrijdag te laten vervallen of door - hij zei het echt - Van Gaal alsnog deugdelijk te benoemen.

SPORT 17 Analyse over bestuurscrisis

Tik voor rvc

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden