WK voetbal

Van Gaal over tactiek Oranje: ‘Brazilië en Frankrijk spelen in wezen hetzelfde als wij’

Bondscoach Louis van Gaal geeft de media in Qatar uitleg.  Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Bondscoach Louis van Gaal geeft de media in Qatar uitleg.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Louis van Gaal geeft Oranje onveranderd een grote kans op de wereldtitel. Hij gaf de Nederlandse media dinsdag les in ‘de evolutie van het voetbal’.

John Graat

Een half uur had hij de speelwijze van het Nederlands elftal op dit WK in Qatar met verve zitten verdedigen. Uiteindelijk gaf hij in de ontmoeting met de Nederlandse media in het St. Regishotel in Doha toe dat het spel van Oranje tot dusver misschien wat flets oogt.

“Ik weet ook wel dat het voetbal dat wij met Ajax in 1995 speelden, aantrekkelijker was dan het voetbal van nu. Maar wij zijn deelnemer aan het WK in deze tijd. Ik was een van de eerste coaches die zag dat het deze kant opging. Nu speelt de halve wereld op onze manier. In Italië en Duitsland deden ze het dertig jaar geleden ook al, maar je ziet nu een veel betere uitvoering.”

Hij noemt dat ‘de evolutie van het voetbal’. “Sommige wedstrijden die ik gezien heb van dit WK waren leuk en sommige waren saai. Als twee ploegen hetzelfde systeem spelen en alle twee defensief zijn, krijg je moeilijke wedstrijden. Je kunt ook tactisch gaan kijken: welk team gaat het beste met het systeem om? Alleen, dat is niet voor de gewone kijker weggelegd.”

Fantastische omschakeling

Van Gaal ziet in Qatar een versterkte tendens naar compact verdedigen. Hij koos met Oranje daar ook voor. “Door die speelwijze wordt het steeds moeilijker met één actie een speler uit te spelen, want dan kom je er nog één tegen. Ook zie je steeds meer druk op de bal. Zuid-Korea was maandag de aanvallende ploeg tegen Brazilië, maar Brazilië had een fantastische omschakeling. Dat leverde vier goals op.

“Verder zie je vooral kleine uitslagen. Argentinië won ook maar met 2-1 van Australië. Daar hadden wij in 2014 ook moeite mee, hoor. Het geeft aan hoe het voetbal geëvolueerd is naar meer spelen op de counter, zoals jullie dat noemen. Ik noem dat omschakeling naar balbezit. Ik las tot mijn verbazing dat Brazilië sprankelend had gespeeld. Het zal wel. Dat is dus meten met twee maten. Brazilië en Frankrijk spelen in wezen hetzelfde als wij.”

Bij Brazilië oogt dat met balvaardige spelers als Neymar, Raphinha en Richarlison toch heel anders dan bij Nederland, dat in balbezit tot dusver stroef speelde. Maar Van Gaal vindt niet dat een meer afwachtende speelwijze leidt tot meer saai voetbal. “Wij kunnen met dit systeem nog aanvallender spelen. En hoe sneller je omschakelt naar de aanval, hoe spectaculairder het wordt. De eerste goal die wij maakten tegen de Verenigde Staten, met die twintig passes, in een heel hoog tempo, dat is fantastisch.”

‘Spelers waren ziek, zwak en misselijk’

Die tot nu toe spaarzame momenten geven hem vertrouwen. De kans dat Nederland de wereldtitel kan veroveren is nog even groot als voor het toernooi, volgens Van Gaal. “Het is natuurlijk niet zo dat wij onze topvorm al hebben behaald. Maar ik zie wel een opgaande lijn. We moeten niet vergeten dat diverse spelers voor het WK nog niet wedstrijdfit waren. Die hebben we moeten opbouwen. Memphis kan nu wel negentig minuten spelen en hij is voor ons heel belangrijk. Meer spelers waren ziek, zwak en misselijk. Dat gaat steeds beter.”

Nederland heeft in zijn ogen nog een belangrijk wapen: de teamspirit. Voor de wedstrijden bidden elf spelers samen in een hotelkamer. “Dat is iets typisch van deze groep. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Vroeger zag ik weleens een speler met een rozenkransje, of eentje die even naar de hemel keek. Maar zij doen dit echt als groep.”

Lionel Messi

Maandag, op een vrije dag, had de hele groep samen gerecreëerd in de spa bij het hotel. ’s Middags zaten ze met z’n allen ‘op een bootje’, terwijl de avond langzaam viel over het verlichte Doha. De spelers zwommen in de Perzische Golf en stonden op planken, vertelde Van Gaal. “We zijn nu al drie weken onderweg en de sfeer is fantastisch. Op die boot had iedereen plezier, dat is geweldig. Ik geloof in teams, ik geloof niet in individuen. Ik hoop dat we dat kunnen bewijzen tegen teams met meer individuele kwaliteit.”

Bijvoorbeeld tegen het Argentinië van Lionel Messi, vrijdag in de kwartfinale. Het plan om hem te bestrijden ligt klaar. In de zone of mandekking? Dat wilde Van Gaal niet zeggen. Hij denkt niet dat Argentinië zich tactisch zal aanpassen aan Nederland. “En als ze dat wel doen, hebben wij een grotere kans, want wij spelen dit systeem al een tijdje.”

Lees hier alles over het WK in Qatar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden