Van Gaal koestert jeugdspelers

ZEIST - Geïnspireerd door Rinus Michels, volgens bondscoach Louis van Gaal de 'vader van het moderne voetbal', en het succes van wereld- en Europees kampioen Frankrijk, poogt de KNVB zich te wapenen tegen de onzekerheden van de toekomst. Van Gaal schetste gisteren de contouren van een Masterplan in Zeist, waar hij vorig jaar bij zijn intrede al zei over het gehele Nederlandse voetbal te willen waken.

Zoals te verwachten was, presenteerde de bondscoach het plan gedreven en uitvoerig. Het beoogt de jeugdopleiding in Nederland, die al hoog staat aangeschreven, verder te ontwikkelen. Daarmee zou Nederlands positie van aanzien in de internationale rangorde kunnen worden gewaarborgd.

,,Door maatschappelijke ontwikkelingen is de toekomst van het Nederlandse voetbal in het geding'', zei Van Gaal. Door 'verlokkingen' (Van Gaal noemde de computer) haken steeds meer tieners af. Het Masterplan richt zich op het jeugdvoetbal in al zijn facetten, op de breedte (het amateurvoetbal, tot aan de ongetalenteerden toe) en op de top met de onbetwistbare talenten.

Met het omvangrijke project moet volgend seizoen gefaseerd een aanvang wordt gemaakt. De KNVB-bondsvergadering van 28 juni zal het plan nog moeten goedkeuren. KNVB-voorzitter Jeu Sprengers zei gisteren op die toestemming te rekenen.

De KNVB wil de gehele (Nederlandse) winst van Euro 2000, 20 miljoen gulden bruto, uitgesmeerd over waarschijnlijk tien jaar aan het Masterplan besteden. De bond trekt al 12 miljoen per jaar voor het jeugdvoetbal uit. Met jaarlijkse donaties van het ministerie van VWS (zes jaar lang 1,5 miljoen) en het betaald voetbal (1,8 miljoen) wordt de post op de begroting tot 18 à 20 miljoen gulden verhoogd.

Centraal in de aandacht voor de breedtesport komen 50 regiocoaches te staan. Zij krijgen ieder zo'n 50 clubs toegewezen. Ze volgen de ontwikkeling van talent, kunnen de clubs adviseren en begeleiden de verbeterde cursussen voor jeugdtrainers.

Tevens streeft de KNVB naar een versterking van de jeugdcompetities, met zo gering mogelijke onderlinge krachtsverschillen. In de tweede teams van profclubs zouden nog slechts spelers tot 23 jaar mogen uitkomen. Nu is daar ook ruimte voor bijvoorbeeld van blessures herstellende eerste-elftalspelers. Omdat de jeugdopleiding wordt verlengd, wil de KNVB een vertegenwoordigend team onder 21 jaar toevoegen.

Het licentiesysteem, dat voor profclubs al bestaat, wordt uitgebreid met vereisten voor de jeugdopleiding. Daarnaast komt er een (voor clubs niet verplichte) gradatie van certificeringen, waarmee de kwaliteit van de opleiding kan worden aangegeven. Van Gaal: ,,Een spelertje kan zo de club kiezen die bij hem past. Het Masterplan begeleidt iedere speler afzonderlijk naar zijn of haar top.''

Van Gaal, ooit docent lichamelijke opvoeding, voerde twee inspiratiebronnen aan: Rinus Michels ('Ook een gymnastieker') en het Franse elftal. ,,Michels kwam in de jaren zestig bij Ajax binnen en ging de zaak professionaliseren. Die sigarenzaak voor Sjakie en voor Muller, dat ging niet meer. Volledige concentratie op het voetbal was vereist. Zijn totaalvoetbal was gebaseerd op taken en functies, en op teambuilding. Michels was de vader van het moderne voetbal. In Frankrijk is men in 1990 begonnen met zeven opleidingscentra en 125 coaches. Het heeft twee titels opgeleverd, en spelers als Vieira, Henry, Anelka en Wiltord.''

De hardnekkige kritiek van Cruijff op de Nederlandse jeugdopleiding is volgens Van Gaal ongegrond. ,,Het is te makkelijk gezegd dat het niets voorstelt. Je moet je erin verdiepen.'' Aan het Masterplan ligt uitgebreid onderzoek ten grondslag. ,,Het klinkt soms misschien wat wetenschappelijk, maar dat is onvermijdelijk als je iets gaat structureren.''

Van Gaal vermeed toespelingen op Cruijff, die onlangs een voorlopig schimmig idee voor een Masterclass (extra training voor rijpere talenten door ex-internationals) liet lanceren. Benadrukt werd gisteren dat in Zeist al voor Van Gaals entree over het Masterplan werd gefilosofeerd. Het leek een poging om tegenwicht te bieden aan de recente beeldvorming.

Gesuggereerd was immers dat Cruijff en Van Gaal (in die volgorde) vooral elkaar met 'hun' plannen bestreden. Van Gaal herhaalde gisteren slechts dat elke bijdrage aan de progressie van het voetbal in Nederland hem welkom is. ,,Eijkelkamp die de spitsen van FC Twente traint, dat zou kunnen aansluiten op het Masterplan.''

Fijntjes stelde Van Gaal vorige week echter in het tv-programma 'Studio Spaan' dat van de Masterclass niet meer bekend is dan 'een A4'tje' in een voetbalweekblad. Als er al sprake is van een tweestrijd tussen Cruijff en Van Gaal, dan leidt Van Gaal nu met 1-0.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden