Van Gaal had aan een evaluatie met zichzelf genoeg

Wat zou de KNVB ervan vinden dat Louis van Gaal al zo vroeg heeft gezegd dat hij er na het WK van volgend jaar als bondscoach mee stopt? Ik heb er weinig tot niets van gelezen - en nee, ook zelf heb ik de vraag niet aan directeur Bert van Oostveen voorgelegd.

Het doet er weinig toe, lijkt het overheersende gevoel te zijn. Het is duidelijk genoeg dat de voetbalbond de regie niet heeft in wat de belangrijkste kwestie op de burelen in Zeist zou moeten zijn, het dienstverband van de hoogste trainer van het land.

In de kortst mogelijke bewoordingen liet Van Oostveen hier en daar weten dat het voor hem geen verrassing was, dat het er wel een beetje aan zat te komen, en dat er in selecte kringen signaaltjes voor waren geweest. Alles volgens het gebruikelijke patroon waarmee de overvallen bestuurder krampachtig wil doen geloven dat hij niet overvallen is.

We mogen ervan uitgaan dat de directeur van de KNVB inderdaad heeft geweten dat Van Gaal vóór de oefentrip door Azië zou zeggen dat hij er over een jaar mee zou stoppen. Dat zal Van Gaal, een nette werknemer, hem toch eerst wel hebben meegedeeld. Maar wél op die manier, in die volgorde, in die verhoudingen. Het is heel wat anders geweest, proef je aan alles, dan het zogenoemde evaluatiemoment dat bij een nieuw contract vaak in opperste harmonie wordt aangekondigd en waarvan het dan nog zelden komt. Als het er nu van zou zijn gekomen, zou het standpunt van de KNVB na een bevredigend eerste dienstjaar wel duidelijk zijn geweest. Maar Van Gaal had aan een evaluatie met zichzelf genoeg: punt erachter.

Daar zijn, al zal Van Gaal ze zelf voorlopig moeilijk kunnen erkennen, best wat redenen voor te bedenken. Als toegewijd vakman heeft hij zijn eerste aanvoerder, Wesley Sneijder, moeten afzetten na een verval dat in de top van het hedendaagse voetbal zijn weerga niet kent. Dezer dagen is soms tijdens het jeugd-EK al (of: weer) gebleken dat de talenten van Nederland zo groot niet zijn als gauw is gedacht. Van Gaals resterende ambitie, een WK meemaken, gaat vervuld worden. Maar veel meer dan dat lijkt er niet in te zitten, en voor de jaren erna lonkt - zie de talentenaanwas elders, niet alleen bij het jeugdtoernooi in Israël - niet ineens een ander perspectief.

KNVB-directeur Van Oostveen, kort na het mislukte EK verguld met de aanstelling van zo'n gerenommeerde coach, moet er een jaar geleden op hebben vertrouwd dat Van Gaal ook na zijn eerste twee contractjaren over het Nederlandse voetbal zou willen hoeden. In zijn eerste periode als bondscoach, rond de eeuwwisseling, was dát als schrijver bijvoorbeeld van een alomvattend beleidsplan inderdaad Van Gaals ultieme ambitie. Nu lijkt de KNVB te worden verrast door een logische ontwikkeling, zelfs bij Van Gaal, in een levensfase waarin de laatste doelen zwaarder wegen dan weidsere idealen uit vroeger tijden.

Voor Van Oostveen in het bijzonder komt het weinig gelukkig over. Bij de voornaamste taak uit zijn portefeuille is de regie hem niet eens door Van Gaal uit handen geslagen. Feitelijk is hij die al kwijt sinds hij het contract met de vorige bondscoach Bert van Marwijk een half jaar vóór het EK pardoes tot 2016 verlengde - zo'n beetje zijn eerste grote daad als directeur en meteen, ook in dat stadium al, een bedenkelijke.

Zijn voorganger Henk Kesler had eerder in deze eeuw achtereenvolgens Dick Advocaat, Marco van Basten en Van Marwijk aangesteld. Met enige fantasie is daar iets van logica in te schetsen: van een orthodoxe coach via een jonge naar weer eentje van de no-nonsense, en de laatste twee bleven ook nog eens vier jaar. Toch iets anders dan een roekeloze contractverlenging en na een jaar al de aankondiging van het vertrek van de volgende coach.

Stoer spreekt Van Oostveen van drie of vier nieuwe kandidaten. Hij zal de juiste moeten kiezen - niet in de laatste plaats voor zichzelf, na al twee keer behoorlijk in verlegenheid te zijn gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden