Van Frans Bauer is er geen tweede

Hoor, wie klopt daar kind'ren? Is het Dries Roelvink? Ja, het is Dries Roelvink! En hij wordt nog herkend ook! Geen wonder, want de vrouw bij wie hij aanklopt heeft ooit 'iets' met hem gehad. Roelvink geeft de dame een zoen, en haar vriendinnen rond de cafétafel tuimelen uit hun stoel. Exit volkszanger. "Ik heb hem eens ontmoet op een braderie", verontschuldigt de vrouw zich, "ik had een aardige slok op".

Het kunstje met de verborgen camera is zo oud als de tv zelf, maar verveelt nooit. Dat blijkt wel uit het aantal kijkers naar 'What the Frans?!': 1,2 miljoen. Je familie en vrienden in verwarring brengen, blijft altijd leuk. Zeker als Frans Bauer de gangmaker is. De titel zal ook wel een beetje meehelpen. Met het woord 'Frans' wordt naar een, u wellicht onbekend, schuttingwoord verwezen. Een titel als een paukeslag!

Maar het grootste geheim van het succes is ons Franske zelf. Van hem bestaat er geen tweede. Zo lief, vrolijk en innemend. En helemaal zichzelf: wat je ziet, is wat je krijgt. Dán giert hij van het lachen als een familie er ongenadig wordt in geluisd, dán weer slaat hij troostend een arm om de schouder van een vrouw die tussen haar verrassingsact door vertelt over haar borstkanker.

Ik weet niet of Bauer zijn voice over-teksten zelf schrijft, maar er ís over nagedacht. Zoals deze: "Maurice zit in de autoschade, maar de echte schade veroorzaakt zijn vrouw Ramona met haar kledingaankopen." Maurice interesseert zich geen bal voor kleren, en de grap afgelopen zaterdag was dat hij zich ineens ontpopte tot een wandelend mode-orakel (dankzij een oortje waarmee hij werd ingefluisterd). Best amusant, maar ze moeten zo'n oortje niet meer afplakken met een enorme pleister. Dat valt toch al te veel op.

Een ander nieuw AvroTros-programma op zaterdagavond is 'Krabbé zoekt Van Gogh'. Ook hier is het weer de presentator die de show steelt. Over Vincent van Gogh (125ste sterfjaar) weten we al heel veel, maar dankzij de begeestering van Jeroen Krabbé maakt dat niet uit voor het kijkplezier. Als een echte Van Gogh-fan - Krabbé acteerde eerder in een EO-dramaserie over de schilder - nam hij ons mee naar de nazaten van De Aardappeleters. Origineel idee.

We leerden wat over de inspiratiebron van Van Gogh (Rembrandt) en Krabbé moedigde kunstenares Isabella Werkhoven aan om iets in de geest van Van Gogh te schilderen. Verder een kijkje in de pastorie van Van Goghs vader, waar nu nog steeds een dominee woont: Christien Crouwel. Aan haar wand reproducties van Van Gogh en in haar tuin nog steeds het perspectiefraam van de schilder. Deze reeks belooft een mooie mix te worden van kunst en human interest. Met een presentator zo in de wolken dat hij bijna vergat dat Werkhoven nog ergens in een berm in de Borinage zat.

Met spijt dit weekend de laatste aflevering van 'Baardmannetjes' (Max) gezien. Wat een geestig en ontroerend vogelprogramma. Pas verzocht presentator Hans Dorrestijn aan de paus, vernoemd naar dierenvriend Franciscus van Assisi, het Paapje en het Nonnetje heilig te verklaren. Ik kan zo'n verrassing voor katholieken van harte ondersteunen. Misschien iets voor Frans Bauer? Heeft het Vaticaan ook eens iets leuks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden