'Van fouten verdachte artsen tijdelijk op non-actief'

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Artsen tegen wie een onderzoek loopt vanwege mogelijke medische fouten, moeten tijdelijk op non-actief worden gezet. Bij fouten moet standaard een tuchtklacht volgen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het medisch beroepsgeheim moet zo worden aangepast dat artsen elkaars geanonimiseerde dossiers kunnen lezen om van fouten te leren.

Redactie

Dat zijn een aantal van de voorstellen die de VVD-fractie doet om het voor patiënten in ziekenhuizen en bij artsen veiliger te maken. De initiatiefnota wordt maandag gepresenteerd.

De initatiefnota van de VVD-Kamerleden Anne Mulder en Michiel van Veen bevat in totaal 18 voorstellen. Rode draad is dat zorginstellingen meer werk moeten maken van het vermijden en registreren van medische missers.

Vermijdbare schade
De Nederlandse gezondheidszorg is volgens de VVD'ers weliswaar internationaal gezien van hoge kwaliteit, toch heeft elk jaar zo'n 3 procent van de opgenomen patiënten te maken met schade die mogelijk te vermijden was geweest. In 1.600 tot 2.360 gevallen per jaar leidt dat mede tot het overlijden van de patiënt.

'Dat zijn zes jumbojets per jaar. Fouten zullen nooit volledig te voorkomen zijn. Maar patiënten hebben er recht op dat alles op alles wordt gezet om het aantal fouten zo veel mogelijk te beperken', aldus Anne Mulder.

Veiligheidscultuur
Hij pleit ervoor om te komen tot een echte veiligheidscultuur, waarin het eigen handelen continu wordt geëvalueerd. 'Niet vanuit een cultuur van straffen, maar vanuit de wil om te verbeteren en om van fouten te leren. Daar valt echt nog een wereld te winnen. Veiligheid van zorg hoort echt veel hoger op de professionele, maatschappelijke en politieke agenda.'

In de nota pleiten de VVD'ers er ook voor een aparte kamer voor medische zaken bij de rechtbank. Medische instellingen moeten ook een klachtenregeling instellen. Een belangrijke taak is wat de liberalen betreft ook weggelegd voor de Inspectie Gezondheidszorg. Het budget voor de IGZ moet daarom omhoog, zal de VVD deze week in de Kamer bepleiten bij de behandeling van de begroting van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden