Van feestje naar feestje

De grachtengordel, het Concertgebouw, Artis en het Van Goghmuseum vieren dit jaar een bijzondere verjaardag. Het Rijksmuseum heropent en we zijn al 400 jaar bevriend met Rusland. De hoofdstad hangt dit jaar van feestjes aanelkaar. We lopen ze allemaal af.

Amsterdam heeft van alles te vieren dit jaar. Na een groen begin van deze feestelijke route - het Oosterpark - is Artis de eerste jubilaris die we tegenkomen. De hoofdstedelijke dierentuin wordt 175 jaar. Als we er achter langs lopen, zien we opeens de zebra's en giraffen lopen in hun buitenverblijven. De bewoners van de huizen aan het Entrepotdok hebben een eersterangs uitzicht vanaf hun balkonnetjes. Naast de hoofdingang wordt verbouwd. Waar televisiestudio De Plantage voorheen uitzond, ligt puin naast deels afgebroken muren. Alleen de buitengevel lijkt nog overeind te staan.

Even verderop lopen we langs het groen in en om de kassen van de Hortus, een rustpunt in de drukte. Hier kijken we niet naar dieren achter het glas, maar naar mensen die op hun gemak door de besloten plantentuin scharrelen. Al snel is het gedaan met de rust. Bij de Hermitage oogt de hoofdstad weer als een attractiepark. De mensen wachten tot ver om de hoek aan de Amstel om 'Peter de Grote' te mogen bekijken. Ze staan wel opvallend keurig in de rij.

Via de Magere Brug gaat het naar het museummekka van de stad. Nog even moeten we om het Rijksmuseum heenlopen. Tussen het hekwerk en de rijweg wurmen voetgangers en fietsers alle kanten op. Een fietser belt luid. Toeristen plakken zichzelf geschrokken tegen het hek. Binnen mag de verbouwing dan klaar zijn, op de weg ijlt de chaotische drukte nog na.

Zal de rust terugkeren als de doorgang onder het museum weer opengaat voor ongemotoriseerde weggebruikers? Of wordt het dan pas echt een chaos?

Het Stedelijk, Van Gogh en Rijksmuseum zijn gelukkig dit voorjaar na tien jaar weer allemaal tegelijk open. Het Museumplein heeft een bouwperiode doorgemaakt die minstens zo intensief was als destijds de nieuwbouw van al die monumentale panden. Enkele jaren na het Rijksmuseum en kort voor het Stedelijk Museum werd gebouwd verrees 125 jaar geleden het Concertgebouw. Toen stond er ook nog een kaarsenfabriek aan het plein ongezond te walmen en te stinken. Bevolkingsgroei maakte stadsuitbreiding hier, buiten de grachtengordel, nodig. De kaarsenfabriek verdween in 1906 nadat de gemeente de eigenaar uitkocht voor 900.000 gulden. Daarna werd de huizenbouw achter de concertzalen goed opgepakt.

Nu is dit een chique buurt. De prijzige lunchrestaurants in de Cornelis Schuytstraat zitten vol. Ook voor de kleding- en tassenwinkels ernaast moet je een gevulde beurs meebrengen. Dit is de PC Hooftstraat in het klein. Hier, in Amsterdam-Zuid, lijkt het woord crisis nog niet tot het dagelijkse vocabulaire te behoren.

Via de Willemsparkweg bereiken we de Koninginneweg, hoek Koningslaan. Zelfs de straatnamen lijken zich te voegen naar de komende abdicatie. De villa's in deze wijk met brede lanen zijn prachtig en reusachtig. Ze worden vooral gebruikt als hotels en advocatenkantoren. Via de Oranje-Nassaulaan bereiken we het Vondelpark. Samen met een bakfiets vol kinderen en een stel hijgende joggers bewegen we ons richting het beeld van de man waarnaar dit park genoemd is. De renovatie van deze stedelijke groene long is al achter de rug. Alleen komen er nog nieuwe bankjes, voordat dit stadspark volgend jaar 150 jaar bestaat.

Via de Leidsestraat passeren we de Prinsen-, Keizers- en Herengracht. Vanaf de Brouwersgracht - een flink stuk links van ons - begon 400 jaar geleden de aanleg van de drie grachten richting deze winkelstraat. Het vervolg, aan onze rechterhand, kwam pas later in beeld. Het stadsbestuur kocht de grond van boeren, liet de grachten aanleggen en verdeelde de tussenliggende stroken in percelen. Daarop bouwden de vermogende Amsterdammers hun woningen en pakhuizen.

Om de hoek van het Koningsplein ligt het Singel. Burgemeester Van der Laan was kort geleden eventjes verguld van het idee om deze te herdopen in Koningsgracht. Dat kwam niet door de straatnamencommissie. Maar Willem- Alexander krijgt wel andere voorrechten. Sinds het vertrek van de Fransen in de Napoleontische tijd mag de vorst het oude stadhuis op de Dam als paleis gebruiken. Dat was een cadeautje van de stad in 1813, omdat Koning Willem I in de Grondwet liet opnemen dat de inhuldiging van de vorst moet plaatsvinden in de hoofdstad. Via de Koningsstraat lopen we naar het IJ. Vanaf deze oevers mag het publiek op 30 april zwaaien naar de nieuwe koning...en koningin.

Route
De route loopt van station Amsterdam Muiderpoort naar Amsterdam CSl via de belangrijkste hoogtepunten van het feestjaar. Behalve door het centrum gaat de route door rustige en groene delen van Amsterdam-Oost en -Zuid: verrassend mooie en minder bekende buurten. Amsterdam is meer dan de grachtengordel.

Alle verjaardagen op een rijtje
De hoofdstad viert 400 jaar grachtengordel. Het Stadsarchief sluit daarbij aan met de tentoonstelling 'Booming Amsterdam', het Amsterdam Museum met 'De Gouden Eeuw' en het Rembrandthuis met 'Langs Amsterdamse grachten'. De Hermitage staat met 'Peter de Grote - een bevlogen tsaar' stil bij 400 jaar

handelsbetrekkingen tussen Amsterdam en Rusland. Het Keti Kotifestival memoreert op 1 juli 150 jaar afschaffing van de slavernij door Nederland. Kroonjaren zijn er voor Felix Meritis (225 jaar), Artis (175 jaar), Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest (125 jaar). Aan het Museumplein heropent vandaag het Rijksmuseum en het 40-jarige Van Goghmuseum op 1 mei. Op 30 april is de inhuldiging. Meer informatie over de festiviteiten is onder meer te vinden via www.iamsterdam/2013. Achtergrondinformatie en (wandel)gidsen over Amsterdam zijn onder meer te vinden via de boekwinkel van het Stadsarchief: www.stadsarchief.amsterdam.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden