Van Erp fascineert met film over transseksuelen

I am a woman now
Regie: Michiel van Erp. Met Jean Lessenich, Corinne van Tongerlooi en anderen. In 8 filmtheaters.

Colette, stijlvolle oudere dame, legt aan een zaal vol oudere vrouwen uit hoe zij haar quilts maakt. De dames luisteren geïnteresseerd. Er is iets met die Colette, zie je ze denken: grote vrouw, zorgvuldig opgemaakt, elegant gekleed. De camera van Michiel van Erp dwaalt langs de gezichten. Tegenover de elegante Colette ogen deze vermannelijkte oude dames met hun korte haren en brede gezichten amper nog als vrouwen. En van Colette wisten we nou juist dat ze in haar jeugd een jongen was.

In 'I am a woman now' praat Michiel van Erp met vijf (bijna) bejaarde transseksuelen die zich in de jaren zestig en zeventig in Casablanca hebben laten ombouwen van man naar vrouw door de toen nog experimenterende dokter Burou. Het zijn rijzige, mooie vrouwen, deze pioniers, wilskrachtig bovendien: de operatie was niet zonder gevaar, ouders begrepen er niks van, psychologen werden nog niet opgetrommeld. Hun aldus verworven waardigheid als vrouw dragen de vrouwen een halve eeuw na dato nog steeds graag uit. Ze schrijden door het beeld. Slechts een van hen, de Duitse Jean, heeft in de loop van die vijftig jaar wel eens verzaakt. Haar vriendin had liever dat ze zich als man kleedde. Jean was bovendien in de vrouwenbeweging tegen wantrouwende types aangelopen die haar als een wolf in schaapskleren beschouwden; best gek aangezien het probleem ooit juist precies andersom lag.

Van Erp stelt het verlangen om je om te laten bouwen zelf niet ter discussie. Hij praat met de vrouwen over ouders, liefdes, vriendinnen, hondjes, kinderen. Franse liedjes omlijsten de film en roepen weemoed op en iets van theater, het theater van de vrouwelijkheid waar deze vrouwen als jongen misschien wel het meest naar verlangden. Van Erp vangt het terloops, het verschil in toewijding tussen deze zij-instromers en hun als vrouw geboren vriendinnen, maar dat het een soms pijnlijk verschil is legt hij ook vast, en je blijft er gefascineerd naar kijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden