Van elk balkon valt een moestuin te maken

Het maakt verschil of het balkon vol staat met bierkratten en vuilnisbakken, of dat je uitzicht hebt op bloemen, groenten en kruiden.

Het is lente, de temperatuur stijgt, kortom: hoog tijd om het balkon aan te kleden. Dat kan door naar een tuincentrum te gaan, wat potten met planten bij elkaar te harken en die op het balkon te draperen. Stoel en tafeltje erbij, ziezo: laat nu de koude biertjes maar komen!

Als je behalve dat balkon ook nog een tuin hebt, hoor je mij niet piepen. Maar is het balkon de enige plek waar je met mooi weer buiten kunt zitten, dan zou ik er toch wat meer werk van maken. Het maakt echt verschil of je uitzicht hebt op een stilleven van vuilnisbakken, bierkratten en een verdwaalde bloempot, of dat er bakken en potten vol kleurige bloemen te zien zijn. Het kan zelfs nóg leuker, want ook veel groenten, vruchten en kruiden doen het prima in een pot.

Wie zijn balkon wil opvrolijken heeft de keus uit verwarrend veel mogelijkheden. Zelfs bomen en heesters die van nature metershoog worden, zijn soms net zo lang doorgekweekt tot ze in een pot passen. Eiken, sinaasappelbomen, vlinderstruiken: ze zijn er allemaal in miniformaat.

Dat neemt niet weg dat het handig is om te kijken hoe hoog en breed de plant wordt die je in je hoofd hebt. Op een oppervlak van 4 bij 0,75 meter heb je niks aan een hop met groeistuipen van anderhalve meter per week. Maar los van dergelijke uitschieters kan zo'n beetje alles. Wat je aan potplantaardigs kiest, hangt vooral af van je smaak. En van de ligging van het balkon natuurlijk. De ene plant kan beter tegen zon dan de andere. En niet iedere plant waardeert een plek waar de wind vrij spel heeft, zoals op een balkon vaak het geval is.

In het vroege voorjaar kunnen de potten gevuld worden met viooltjes en bolgewassen. Zodra er geen kans meer is op nachtvorst, zijn de eenjarigen aan de beurt en mogen klassiekers als begonia, vlijtig liesje, lobelia, petunia en fuchsia de bakken en hangmanden in. Denk niet dat je met dit soort planten hopeloos achterloopt, want omaplanten zijn 'hot'. Ze zijn voor een habbekrats te koop, maar zaaien of stekken kan natuurlijk ook. Behalve eenjarigen kunnen ook veel vaste planten het balkon op. Ga naar het tuincentrum en sla gewoon alles in wat je leuk vindt.

Zit je op het balkon graag beschut tegen zon, wind en inkijk, zet dan een of meer klimplanten neer. Geef zo'n klimmer wel een raamwerk waar hij tegenaan kan groeien. En bedenk dat je behalve van de geijkte clematis ook een wand kunt maken van druiven, kiwi, doornloze bramen of bonen. Voor gemakzuchtige balkoniers zijn er kant en klare hagen van klimop of haagbeuk.

Mediterrane en tropische planten doen het op een balkon vaak beter dan in de tuin. Ze zien er zo aantrekkelijk uit, dat ze in je winkelwagen zitten voor je er erg in hebt. Maar bedenk vóór het afrekenen dat oleanders, strelitzia's, canna's en soortgenoten een beschut balkon op het zuiden willen. En dat ze 's winters in een lichte, koele kamer moeten staan.

De eetbare tuin kennen we wel, maar bestaat er ook zoiets als een eetbaar balkon? Welzeker bestaat dat! Een hoogstam appelboom of aardappelveld gaat misschien wat ver, maar veel vruchtdragende boompjes en heesters doen het prima in een pot. Er zijn zelfs kant en klare miniboompjes voor op tafel, zodat je vijgen en bosbessen kunt plukken terwijl je aan het eten bent. Wil je groenten en vruchten vanaf de moederschoot begeleiden, zaai ze dan zelf. Minder werk en risico heb je als je plugplantjes koopt en die thuis in een pot of bak uitplant. Nogmaals: lees eerst de gebruiksaanwijzing, want niet iedere groente wil met de voeten in een pot. Kruiden hebben daar geen probleem mee, behalve dan de soorten met lange penwortels zoals dille en venkel. Om ruimte te besparen kun je de potten in een kruidenladder zetten. Of op een kruidentafel, want daar kun je de kattenbak of bierkratten onder kwijt. Zelfs onder glas kweken lukt op een balkon: er zijn schattige minikasjes, koude bakken en kweekkastjes in de handel.

Tot nu toe hebben we het gehad over potten en bakken, maar echt trendy ben je met groeizakken. Je vult ze met aarde en plant er groenten, vruchten of kruiden in. Behalve de 'gewone' groeizak op de grond komen ze ook voor als hangzak, of met gleuven aan de zijkant waar aardbeien of bloemen uit hangen. Voor nog geen 20 euro heb je een Potato Patio Planter, waarin aardappelen kunnen worden gepoot. Er is zelfs een groeizak die ondersteboven hangt en ruimte biedt aan tomaten, paprika's, kruiden en klein fruit. Volgens de verkoper hoef je met zo'n omgekeerde zak geen onkruid meer te wieden en heeft de plant ook geen last meer van ziektes en schimmels -- die doen het blijkbaar niet ondersteboven.

Bij het inrichten van het balkon kun je met allerlei handigheidjes veel ruimte besparen. Heb je een klein balkon maar wil je toch een moestuin, dan is er de moesmuur. Het woord zegt het al: een moestuin die de hoogte in gaat. Het zijn bakken die je beplant met groenten of kruiden en vervolgens op elkaar stapelt. Dat de planten niet geplet worden, komt doordat er aan de voorkant uitstulpingen zitten waar ze uit tevoorschijn komen. Er passen negen elementen op elkaar, zodat je een metershoge muur kunt maken. Heb je meteen geen inkijk meer.

Eveneens handig zijn de potten, bakken en hangmanden van Technoplant, met ingebouwd waterreservoir. Je giet er tien liter water in en hebt daarna een hele tijd rust. Je kunt de bakken zelf inplanten, maar gevuld en wel bestellen kan ook.

Meer info: www.tasteofnature.eu, www.kweeksmakelijk.nl, www.waschbaer.nl, www.huyskweker.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden