Van Dorst naar Hongerige Wolf

Dorst heeft niets met bier te maken. De plaats Dorst tenminste niet. Of tenminste de naam van het dorp niet, uiteindelijk zijn we in West-Brabant, vlak bij Breda, dus er zal heus wel minstens een kroeg zijn die goede zaken doet. Maar dat ga ik op zondagochtend om kwart over negen niet controleren. Volgens het streekarchief West-Brabant zou het dorp ooit 'Doornt' hebben kunnen heten, een plaats waar veel doornstruiken groeien. Een 'rn' in oude Germaanse woorden werd later vaak een 'suizende r' ofte wel 'rs'. Vandaar Dorst.

Maar ook naar die doornstruiken ga ik niet zoeken, dat is voor de wandelaars, ik wil eerst mijn banden wat horen suizen. Gauw de weg van Breda naar Tilburg af, het bos in. We gaan (zij het niet in één dag) van Dorst naar Hongerige Wolf, een plaatsnaam waarvoor je wel een heel creatieve etymoloog moet zijn om die niets met honger te maken te laten hebben.

Er is nog een reden om even flink door te rijden: er is voor het eerst sinds lang weer regen voorspeld. Tegen de middag gaat die vallen, dus voor een mooiweerfietser is elke ochtendkilometer meegenomen.

De nattigheid laat zich alvast voelen zodra ik het bos uitkom. Ik ben dan net Oosterhout ('Daar kun je niet omheen!') netjes langsgereden. Vochtige lucht kleurt alles grijs terwijl het door wei- en akkerland naar Geertruidenberg gaat. De 'oudste stad van Nederland', staat trots op het bord aan de ingang. Tijd genoeg om een fatsoenlijk voetveer naar de overkant van de Bergsche Maas te regelen voor fietsers die de Biesbosch in willen. Maar nee, er zit niks anders op dan de brug te nemen en vanuit Hank de langs de 'killen' te rijden, door een heerlijk leeg landschap, op weg naar Werkendam.

Daar is wel een pont, over de Boven-Merwede. Maar helaas - hardop zei ik eigenlijk wat anders - gaat die niet op zondag. Schuin tegenover de veersteiger is wel een café open, dus vermoedelijk zijn het vooral die van de overkant, van Boven-Hardinxveld, die erop tegen waren.

Maar als ik het ritje langs de Giessen dan maar opgeef en langs de dijk verder ga, de brug van de snelweg negeer en in Sleeuwijk kom, herzie ik die theorie weer. Sleeuwijk is een van de vijf stopplaatsen van een veerdienst die verder Gorinchem, Woudrichem, Loevestein en Fort Vuren aandoet, en de enige die op zondag wordt overgeslagen. Dit keer moet het besluit dus aan deze kant gevallen zijn!

Uiteindelijk blijk je vanuit het leuke vestingstadje Woudrichem altijd wel aan de overkant te kunnen komen. Op zondag alleen in het hoogseizoen, en minder vaak dan door de week (terwijl dat bij de meeste pontjes toch andersom is). Je wint een paar kilometer richting Oost-Groningen als je afstapt bij Fort Vuren. En de regen wil maar niet echt doorkomen, dus een smoes om naar het station van Gorinchem te rijden heb ik niet.

Op naar de volgende rivier, de Linge. Telt eigenlijk niet mee in het rijtje Grote Rivieren, maar daar zou je je op de plek waar ik hem nu bereik in kunnen vergissen: het is een heel flinke dijk die me naar Heukelum en Leerdam brengt.

In Leerdam kun je het beste de Linge-route van de ANWB door de stad volgen. Zodoende volg je vanzelf de Lingedijk, tot daar ten oosten van de stad een andere dijk op aansluit, een dijk zonder rivier: de Diefdijk. Die is lang geleden gebouwd tussen Linge en Lek om bij watersnood de westelijke helft van de Betuwe nog droog te houden. Dat is niet altijd gelukt: op diverse plaatsen kronkelt de dijk zich om een wiel heen, het bij zo'n doorbraak ontstane kolkgat. Het Wiel van Bassa, halverwege, is zelfs het grootste wiel van Nederland.

Zulke kronkels zijn heerlijk voor motorrijders. Wie ze liever ontgaat, moet in Leerdam niet direct de Diefdijk oprijden, maar even de richting Asperen aanhouden, en dan vrijwel meteen linksaf en omlaag een smal weggetje inrijden, de Acqoyse Weg. Die blijft praktisch tot Culemborg lekker smal, en van opzij kun je de Diefdijk des te beter in je opnemen.

De beloofde regen is eindelijk gekomen. In Culemburg is een station, in dat station is een Wizzl, en die is op zondag gelukkig gewoon open.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden