Van Doorn gooit alles op een hoop

Begin jaren negentig moest Jacques van Doorn het veld ruimen als columnist van NRC Handelsblad. De reden was dat hij volgens sommigen te generaliserend had gesproken over 'joodse journalisten', hetgeen hem de beschuldiging van antisemitisme opleverde.

Paul Scheffer

De hoofdredacteur van de NRC schreef een afkeurend stukje onder de kop 'Onbetamelijk' en Van Doorn hield de eer aan zichzelf. Ik was het toen en ook nu nog oneens met die kritiek op Van Doorn. Het is daarom een beetje pijnlijk om zoveel jaar later een vergelijkbare poging tot karaktermoord te moeten lezen, maar nu uit de pen van Van Doorn zelf. In zijn column spreekt hij over de 'contouren van de Nederlandse islamofobie' (Podium, 18 december). Die brengt hij moeiteloos in verband met het antisemitisme, met jongeren die brand stichten in moskeeën, met Filip Dewinter en met wat hij omschrijft als 'de camarilla van het kamerlid Hirsi Ali'. Dat is nogal wat.

Bij deze 'camarilla' oftewel hofkliek, blijkt het te gaan over een groep die 'voor het eerst in het tv-programma van Netwerk in de openbaarheid trad', aldus Van Doorn. Ook ik maak deel uit van deze groep 'islamofoben'. De wer-kelijke toedracht is deze: enkele dagen na de moord op Theo van Gogh heeft een aantal mensen samen gegeten. Ayaan Hirsi Ali was daarbij. Geen opzienbarende gebeurtenis zou je denken, ware het niet dat 'Netwerk' deze maaltijd een uitzending waard vond. Ik vond het een potsierlijk idee en dat heb ik 'Netwerk' ook laten weten.

Zoals wel vaker voorkomt bij mensen die anderen op hoge toon waarschuwen tegen generaliseren maakt Van Doorn zelf die fout: het feit dat mensen met elkaar praten of eten maakt niet dat ze er dezelfde mening op na houden. Lees bijvoorbeeld de onomwonden kritiek van Paul Cliteur op mijn Herzberglezing over 'het onbehagen in de islam'. Allemaal terug te vinden in deze krant. Cliteur is ook deel van de 'camarilla' en zo zijn er wel meer wezenlijke meningsverschillen binnen deze veronderstelde groep. Schrijven is namelijk een individuele bezigheid. Maar onderscheiden is moeilijk als je zeer uiteenlopende kritiek op een godsdienst gelijk wilt stellen aan een raciaal vooroordeel, wanneer je een debat over de islam rechtstreeks in verband wilt brengen met geweld tegen moslims en dat alles met het Vlaamse nationalisme van Dewinter wilt vermengen. Ik zou zeggen: ga zo door! En nu maar hopen dat er niet weer een hoofdredacteur een stukje schrijft met als kop 'Onbetamelijk'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden