Van 'DNA onbekend' tot 'Echt niet?!'

Caroline Tensen presenteert 'DNA onbekend' (ROY BEUSKER) Beeld
Caroline Tensen presenteert 'DNA onbekend' (ROY BEUSKER)

Het nieuwe tv-seizoen is begonnen. De christelijke omroepen zoeken de ethische grenzen op en Nederland 2 probeert zijn verdiepende aspiraties waar te maken.

Jonathan Maas

De Publieke Omroep vernieuwt dit jaar met tachtig nieuwe programma’s op de drie netten en vooral veel experimenten op het derde jongerennet. Zo is deze week het TV Lab van start gegaan, waarbij op Nederland 3 iedere avond vanaf 20.30 uur nieuwe programma’s te zien zijn en de kijkcijfers en een recensentenpanel van kijkers samen bepalen of en welke programma’s een vervolg krijgen. Zoals Gifkikkers, een nieuw natuur- en milieuprogramma van de Vara waarin bijvoorbeeld misstanden bij varkenstransport aan de kaak worden gesteld. Vara-coryfee Paul de Leeuw heeft het gehad met de wensen van Nederlandse kijkers, is daarom gestopt met Mooi weer de Leeuw en begint vanaf 12 september een nieuw amusementsprogramma: Lieve Paul, dat zal draaien om meningen en standpunten van kijkers, die hem zullen bereiken via eigentijdse media als Twitter.

Dat kijkers tegenwoordig behalve tv tal van andere media gebruiken en consumeren is Hilversum niet ontgaan. Het megalomane crossmediale project De Beagle beleeft zijn eerste tv-uitzending op 13 september, maar de reis ’in het kielzog van Charles Darwin’ zal behalve op televisie als alles meezit 24 uur te volgen zijn via internet, radio en digitale themakanalen. Uitzendinggemist.nl wordt stevig uitgebreid met het audiovisuele archief van Beeld & Geluid. Filmpjes van die website kunnen kijkers voortaan op hun Hyvespagina of een andere profielensite plaatsen.

Wordt Nederland 2 dit jaar echt het verdiepende net dat het aspireert te zijn? Verleden jaar bleken programma’s die voorbijgingen aan de waan van de dag (Tegenlicht, Van Moskou tot Magadan) het goed te doen. Omdat het platteland leegloopt en steden steeds voller raken, voorziet de VPRO dat deze eeuw de ’eeuw van de stad’ wordt. Reden om van 13 tot en met 30 september het urbane leven onder de loep te nemen door middel van vijf nieuwe radio- en tv-documentaires (Tegenlicht start op 14 september met de make-over van Amsterdam), en internetproducties zijn via www.eeuwvandestad.nl te volgen.

Aandacht ook voor levende legende Nelson Mandela: in oktober gaat in Carré de musical Amandla! Mandela in première en de publieke omroep staat uitgebreid stil bij het leven van de anti-apartheidsstrijder. Het IDFA-festival van 19 tot en met 29 november trapt op Nederland 2 af met de spraakmakende documentaire Enjoy poverty, die toont hoe armoede in Afrika rendabel kan zijn. Kort daarna is het operamaand op 2, met op 6 december Aïda, Don Carlo op 13, Ercole Amante op 20 en I Puritani op 27 december. Elke zondag om 13.00 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden