Van Dijks hoofd maalt harder dan haar benen

Voormalig wereldkampioene moet overwinning op de tijdrit aan oud-ploeggenote Lisa Brennauer laten en wordt zevende

Regen en tranen hadden de mascara van Ellen van Dijk opgelost. Deels in elk geval. Wat niet op het spekgladde asfalt terecht was gekomen, droop na afloop uit de ooghoeken van de verliezende wereldkampioene tijdrijden. Haar verzorger maakte met een welgemikte veeg een einde aan de zwarte restanten op haar gezicht. Wat gisteren bleef, was de deceptie van de tijdrijdster die vorig jaar als een vorstin over iedere race tegen de klok regeerde.

Minutenlang staarde de onttroonde Nederlandse bij de finishstreep onder een luifel voor zich uit. De regen kwam ondertussen met liters naar beneden in de mistroostige buitenwijk vol grauwe betonflats in Ponferrada. Weg was haar WK-titel van vorig jaar in Florence. Weggespoeld samen met de mascara in de overdadige neerslag in Noorwest-Spanje. Linea recta de ruim bemeten Spaanse goot in.

En waar begin je dan met je relaas als titelverdedigster en grootste kanshebber? Het weer? Nee, de regen die de wegen en laatste afdaling bijna onbegaanbaar maakte, had part noch deel aan de offday van Van Dijk. Bij de voorlaatste tijdswaarneming onderweg - het begon net te spetteren - lag de renster van Boels-Dolman Cycling Team al op een verloren koers. Zesde klokte de boomlange Nederlandse daar.

Dat stond in schril contrast met de eerste momentopname op het Spaanse parcours. Van Dijks achterstand bedroeg daar maar een fractie van een seconde, letterlijk. Alles leek toen nog maakbaar, oordeelde zij. "Ik wist dat het zwaartepunt in het tweede deel van het parcours lag. Dus ik heb in het begin niet alles gegeven."

Wat er vervolgens gebeurde, daarvoor zocht Van Dijk naar een verklaring die eigenlijk niet kwam. "Mijn benen voelden goed, maar ik zag tegelijk op de wattagemeter dat ik niet de waarden haalde die ik normaal rijd." Die twee tegenstrijdige factoren werkten fnuikend, erkende Van Dijk. Haar hoofd maalde nog harder dan haar benen, op zoek naar een verklaring voor de tegenvallende cijfers.

Dat de bondscoach volgens afspraak haar de tussentijden - ook van de tegenstanders - via haar oortje doorgaf, bleek de doodssteek voor de titelprolongatie van de 27-jarige. "Ik praatte mezelf daarmee de put in. Als het dan ook nog eens begint te gieten, denk je 'dit past helemaal in het plaatje'. Vorig jaar was het prachtig. De zon scheen. Nu rijd ik hier in de rondte als een natte krant. Wat doe ik hier nog?"

Van Dijk onderbrak haar verhaal voor het Duitse volkslied. Oud-ploeggenote Lisa Brennauer stond grijnzend op het ereschavot. Bij het Amerikaanse Specialized-Lululemon waren ze samen goed voor WK-goud in 2013 op het onderdeel ploegentijdrit. Vorig jaar op het WK in Italië werd de Duitse elfde op het individuele nummer. Gisteren gaf ze Van Dijk het nakijken. Aan het gezicht van Van Dijk was af te lezen dat aan de muziek geen einde leek te komen. Toch volgde er een gemeend handenklappen voor Brennauer. "Lisa is een goede vriendin, maar ik had daar toch liever zelf gestaan."

Dat het verschil tussen haar en Brennauer op de eindstreep zo groot zou zijn, dat hield zelfs Van Dijk niet voor mogelijk. "Vorige week won ik nog. Nu bedraagt het gat ten opzichte van vorige week zelfs anderhalve minuut. Wat kan er in een week tijd in hemelsnaam gebeuren?", vroeg de hardrijdster zich hardop af.

Dat Van Dijk dit seizoen slecht uit de verf komt op 'haar' onderdeel stak ze ook nu niet onder stoelen of banken. Ze won er van de vijf dit jaar slechts één. Dat was onlangs, in de Holland Ladies Tour. Brennauer had toen geen verweer. Het zou allemaal nog wel goed komen met haar vorm op dit WK, verzekerde Van Dijk vlak voor vertrek naar Ponferrada. "Heel eerlijk gezegd had ik best wel twijfels. Waar sta ik ten opzichte van de concurrentie? Die onzekerheid heeft vandaag zeker meegespeeld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden