Van Dick Advocaat had PSV meer kunnen en mogen verwachten

De 18-jarige PSV-verdediger Jetro Willems geeft in Voetbal International zijn trainer Dick Advocaat op zijn manier een compliment. De trainer zit er op het veld voortdurend bovenop, zegt hij, maar hij maakt zich echt niet druk om wat voor auto een speler heeft. Daar voelt de tiener zich wel prettig bij.

In het lange interview van drie pagina's is geen letter te vinden over wat de jonge prof zoal heeft geleerd van de trainer die er zo bovenop zit. Advocaat is hard en direct als het moet, zegt Willems. Dat zou je denken, ja. Maar zou Willems iets van zijn trainer hebben gehoord toen hij het laatst in de slotfase van Feyenoord - PSV bij een 2-1 achterstand in zijn hoofd haalde om van een meter of veertig op doel te schieten? Kennelijk niet, want vorige week deed hij het tegen Heerenveen doodleuk weer, nu zelfs met zijn zwakke rechterbeen. Willems wil als linksback ook graag naar voren stormen en dan de vreemdste trucjes uitproberen - een gruwel voor de zestiger Advocaat, zou je zeggen, maar van correctie of inperking is weinig te merken.

Wat Willems over Advocaat zegt, dat hij er bovenop zit en dat hij hard en direct is, is wat we allemaal zeiden en dachten. Advocaat zou, doordrongen van de wetten en de mores van het internationale voetbal, terugkeren om PSV na jaren van frustrerende onevenwichtigheid weer kampioen te maken. Aan de praattafels werd besmuikt en samenzweerderig gelachen: Advocaat, vertel ons wat, die zou snel duidelijk maken wat er in onze speeltuin aan mankeert en de PSV'ertjes inpeperen dat er op hun gezellige Herdgang daar in de bossen voortaan maar één wil wet kan zijn.

Driekwart jaar later is PSV, zeggen en schrijven we allemaal, bevangen door de kampioensstress. Iedereen krijgt ervan langs: directeur Sanders, die zich verscholen houdt, technisch directeur Brands, die al die maar niet soepel marcherende voetballers voor heel veel geld heeft gekocht. Over hun verkrampte beleid is veel te zeggen, maar langzamerhand past ook de kanttekening dat ze van een werknemer met de statuur van die van Dick Advocaat, een van Neerlands meest gerenommeerde voetbalcoaches, meer hadden kunnen en mogen verwachten.

Ze zullen in dit stadium om het hardst roepen dat PSV nog kampioen kan worden, wat natuurlijk ook zo is. Zelf zegt Advocaat onderhand elke week dat pas aan het eind van de rit wordt bepaald of er kan worden gejuicht of niet. De platitude dat over tien jaar niemand meer weet hoe de titel is behaald, staat op zijn voorhoofd gebeiteld. Met zo'n schat aan ervaring moet hij zich op het dunste nihilisme verlaten, en daarbij is het ook nog eens voor één keer niet waar. Als PSV kampioen wordt, zal zeker buiten Eindhoven iedereen tot in lengte van jaren weten hoe dat is gegaan.

PSV heeft een paar niet zulke beste spelers, van wie centrumverdediger Marcelo het symbool is geworden. Als hij weer eens verkeerd staat opgesteld, is de eerste gedachte dat een trainer daar mooi klaar mee is - en Advocaat heeft dat gevoel graag versterkt. Maar Marcelo heeft de lengte en de kracht voor wat in elk geval een redelijke verdediger zou kunnen zijn. Van een topcoach mag je verwachten dat hij zo'n speler met een aanwijzing hier en daar toch iets vaster op de voeten kan zetten, en voor de bescheiden Nederlandse competitie vast genoeg.

Bedenkelijk in disciplinair opzicht, en steeds bedenkelijker naarmate de agitatie bij PSV weliger tiert, was het beeld vóór het opstootje in de catacomben van De Kuip. Advocaat zag zijn spelers Lens en Willems in de gang drentelen en liet ze achter toen de eerste hem verzekerde dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. Reken maar dat Louis van Gaal de hangjongeren aan hun oren mee naar de kleedkamer had gesleept.

De amateurs van DSVP, ooit Advocaats eerste club als trainer, zijn nog steeds vol lof over hem. Het zou alleen daarom al onrechtvaardig zijn, en met het oog op zijn rijke loopbaan oneerbiedig, om te concluderen dat Advocaat zo'n typische topcoach is die alleen met topspelers iets kan en wil uitrichten. Dat de schijn wordt gewekt, is pijnlijk genoeg - dát en dat hij het moet doen met het compliment dat hij zich niet druk maakt om de auto's van zijn voetballers.

Volgens het Eindhovens Dagblad wordt Phillip Cocu de nieuwe trainer van PSV. Om het mild te zeggen: de tijd is er rijp voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden