Van deur tot deur, op zoek naar Turkse naam

interview | Het nee-kamp mikt in Duitsland op de miljoen Turken die niet op Erdogan stemmen. In de media en op straat.

'Nee!' knalt het in dikke zwarte letters van de flyer af. In het Turks. Turgut Yüksel (60) uit Frankfurt, parlementslid voor de sociaal-democraten in Hessen, liet er 120.000 van drukken.

Zo'n 150 vrijwilligers gooien de flyers in elke Hessense brievenbus die ze maar tegenkomen met een Turkse naam erop. Ze organiseren bijeenkomsten in buurtcentra, beplakken muren met posters, maken videoclips voor op Facebook. Yüksel: "de populairste is 150.000 keer bekeken!"

Yüksel richtte actiegroep 'Nee-initiatief Hessen' in februari op. Ook in Berlijn en Hamburg wordt actie gevoerd. Maar nergens lijkt de nee-campagne zo goed georganiseerd als in Hessen.

Hoe is uw campagne ontstaan?

"Ik en een andere afgevaardigde in het Hessense parlement, Murvet Özturk, zeiden eind januari tegen elkaar: we moeten iets doen. We zagen dat mensen die in Turkije tot een nee-stem opriepen onder grote druk werden gezet. We wilden solidair zijn. Daarom hebben we allerlei personen in de omgeving van Frankfurt een brief geschreven. Met 120 mensen schreven we vervolgens een manifest en hielden we een persconferentie. Sindsdien voeren we actie."

Uit welke hoek komen uw medestanders?

"We zijn een bonte verzameling. Koerden, Alevieten, Kemalisten, conservatief-nationalisten, soennieten. Oké, we zijn overwegend seculier. Maar niet eerder lukte het om in Hessen zoveel verschillende groepen samen te brengen in een campagne tegen Erdogan. "

Heeft die effect, denkt u?

"Dat weet je natuurlijk pas op het eind. Mensen zeggen soms tegen ons: nu pas begrijp ik wat er op het spel staat. Daardoor merk je dat het zin heeft. De meeste Turken weten niet precies waar het referendum over gaat, merken we. Die onwetendheid is bewust gecreëerd. Zo zond de Turkse televisie de debatten in het Turkse parlement over de grondwetswijziging niet uit, terwijl dat normaal gesproken wel gebeurt."

Hoe groot schat u het neekamp in Duitsland?

"Moeilijk te zeggen. Er wonen zo'n 1,4 miljoen stemgerechtigde Turken. De indruk die vaak gewekt wordt dat die allemaal AKP-aanhanger zijn klopt in ieder geval niet. Bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar ging maar 40 procent stemmen. Daarvan stemde 60 procent AKP. Omgerekend stemden dus maar 330 duizend Turken in Duitsland daadwerkelijk op Erdogan. Meer dan een miljoen deden dat níet. Dat is de groep waar we ons op richten. Velen van hen weten niet of ze voor of tegen Erdogan zijn, het is bij hen nog onbeslist. Daarom zoeken we ze op, in Kassel, Wetzlar, Darmstadt. We zorgen dat er straks transport is naar Frankfurt. Afstand is in Duitsland een grote drempel: je kunt alleen stemmen in een Turks consulaat en dat is vaak ver weg."

Ervaren jullie veel tegenwerking?

"Echt bedreigd voel ik me tot nog toe niet, maar we worden continu beschimpt en gelasterd. Het ja-kamp probeert ons in diskrediet te brengen en waarschuwt voor ons. Zo publiceerde de regeringsgezinde Turkse krant Sabah een foto van mij en Murvet Özturk met onze volledige namen erbij. De kop: 'Opent uw deuren voor deze verraders niet'."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden