Van der Zijden en Baans triomferen op openingsdag NK

EINDHOVEN (ANP) - Mark van der Zijden en Madelon Baans hadden aan de eerste dag van de NK zwemmen genoeg voor een geslaagd weekeinde. Het duo plaatste zich in Eindhoven voor de Europese titelstrijd, in augustus in Sevilla. Hij was niet verbaasd, zij des te meer. “Hier heb ik bewust naar toe gewerkt”, zei Van der Zijden. “Ik sta perplex”, zei Baans.

Van der Zijden zwom in de series de 200 meter wisselslag in 2.04,97, liefst 0,78 seconde onder de richttijd voor de EK. In de finale was hij nog eens driehonderdste sneller. Het was bij gebrek aan tegenstand een gedurfde solo.

Van der Zijden heeft de pech dat Marcel Wouda zich op dezelfde afstanden als de wereldtopper manifesteert. Wouda startte gisteren niet. “Jammer dat ik hier de strijd niet met hem aan kon”, zei Van der Zijden, lid van DWK uit Barneveld. “Al staat Marcel natuurlijk nog een treetje hoger, daar kan ik best mee leven.”

Anders dan Wouda nam Van der Zijden in het voorseizoen vrij, pas de laatste drie maanden kwam er weer wat van serieus trainen terecht. “Misschien had niemand hier op ene Van der Zijden gerekend”, lachte de naamgever. “Maar ik wel, ik wist dat het hier moest gebeuren. De laatste twee weken voelde ik al dat het goed zat.”

De wintermaanden bracht Van der Zijden door op Curaçao. Niet om te zwemmen, wel voor zijn HTS-studie informatica. Soms zwom hij wat, in het zwembad, of in zee. “Toen ik eind februari terug kwam, ben ik wel even geschrokken. Mijn techniek was zo dramatisch verslechterd, het was huilen met de pet op.”

Met trainer Andre Cats stippelde de wisselslagspecialist in Barneveld het programma richting de NK uit. “Voor iedereen was het een groot vraagteken hoe ik ervoor stond. Aanvankelijk ook voor mij, maar langzaam maar zeker kwam het geloof terug. Door keihard te werken, heb ik mezelf weer in vorm gekregen.”

In tegenstelling tot Van der Zijden bleef Baans gewoon in Nederland. Ze verhuisde van Spijkenisse naar Eindhoven, van zwemclub De Kempvis naar het topsport-instituut PSV. Daar leerde de schoolslagzwemster wat hard trainen betekent. “Bij PSV heb ik veel betere mogelijkheden. Ik train nu veertien tot vijftien uur per week, vergeleken met vorig seizoen bovendien gemiddeld drie kilometer per dag meer”, zei Baans, die zichzelf verraste met de toptijd van 2.19,66 op de 200 meter wisselslag. “Ik had dit seizoen pas 2.24 staan, had gehoopt hier in de 2.22 te kunnen eindigen.”

De tip van coach Jacco Verhaeren om vooral op haar zwakkere borstcrawl-onderdeel een maximale inspanning te leveren, had ze in gedachten gehouden. Die vijftig meter gaven de doorslag in de race tegen Minouche Smit, die met 2.21,09 vormbehoud toonde en ook over twee maanden in Sevilla zal verblijven.

Baans: “Het wordt een druk programma, daar bij de EK. Maar ik denk dat het me wel zal lukken. Ik heb door dat vele trainen nu zo'n sterk uithoudingsvermogen opgebouwd. We hebben de afgelopen weken vooral veel op lange stukken gezwommen”, aldus Baans.

Op de 50 meter vlinderslag, een nummer dat niet op het EK-programma voorkomt, zwom Pieter van den Hoogenband het drie jaar oude record van Casper van Dam uit de boeken. Van den Hoogenband tikte aan na 24,83, drietiende seconde sneller dan de toptijd van 15 juli 1994. Voor Van den Hoogenband was de race een probeerseltje, hij zal zich in zijn vertrouwde omgeving niet al te druk maken. Op nationaal niveau staat de Brabander op eenzame hoogte. Zijn doelen liggen in het lange seizoen bij de EK en de WK, die in het voorjaar van 1998 in het Australische Perth worden gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden