'Van der Zee is niet zomaar iemand./Jammer dat hij Sparta moet verlaten'

ROTTERDAM - De telefoon in het trainingscentrum van Sparta rinkelt. Een van de Sparta-spelers neemt op en zegt: “ Spartanello, met John den Dunnen. Ja jongen, de trainer is ontslagen. Hij heeft net afscheid van ons genomen.”

PAUL PRILLEVITZ

Kort daarvoor heeft het bestuur van Sparta besloten om Hans van der Zee de laan uit te sturen wegens de slechte resultaten. Assistent-trainers Adri Van Tiggelen en Dolf Roks volgen hem tijdelijk op.

Een kwartier later komt Sparta-speler Jerry Smith binnen. Hij is veel te laat en Van Tiggelen grapt dat dit vergrijp hem zeker een straftraining zal opleveren. Ongelovig vraagt Smith: “Wie zijn de nieuwe trainers dan?” “Dat zijn wij” antwoorden Van Tiggelen en Roks sarcastisch. De speler moet er hard om lachen.

Er hangt een wat vreemde sfeer op Spartanello. Aan de ene kant vindt iedereen het jammer dat Van der Zee weg moet. Aan de andere kant is er berusting. Hoewel Van der Zee respect afdwong bij de spelers, beseft iedereen dat een trainer alleen op het resultaat wordt afgerekend. “Het is jammer maar de voetballerij is een harde wereld. Als je trainer wordt, weet je dat je vroeg of laat een keer ontslagen wordt,” vertelt Roks gelaten.

Een wat oudere werknemer van Sparta heeft te doen met de net ontslagen oefenmeester: “Van der Zee is een goede trainer en een fantastisch mens. Hij is niet zomaar iemand hoor. Ik vind het jammer dat hij weg is. Maar ja, zo gaat dat.”

Op trainingscentrum Spartanello - vernoemd naar het beroemde trainingscomplex van AC Milan - lopen Van Tiggelen en Roks nog wat na te praten. De komende twee wedstrijden zullen zij Sparta leiden, maar na de winterstop wil de club een nieuwe man aan het roer hebben. De Rotterdammers moeten voor de twee assistenten wel dispensatie vragen bij de KNVB, omdat geen van beiden over het vereiste trainersdiploma beschikt. In april en mei van het vorig jaar leidde hetzelfde duo Sparta ook al eens na het vertrek van Henk ten Cate naar Vitesse.

“We gaan alleen wat kleine dingetjes veranderen. Er zullen hier en daar wat andere accenten gelegd worden”, vertelt Van Tiggelen. Ondanks verhalen dat Sparta geen financiële ruimte heeft voor nieuwe aankopen, vertelt de oud-international dat er wel degelijk versterking op komst is. “We willen er een spits en een middenvelder bij hebben. Sparta is daar druk mee bezig.”

Zowel Roks als Van Tiggelen kan niet zeggen waarom Sparta de laatste tijd zo slecht presteerde. Roks: “Het is moeilijk aan te geven waardoor het komt. Van der Zee zelf zag nog steeds mogelijkheden. Hij had vertrouwen in deze groep en de spelers stonden achter hem. Maar na het verlies tegen RKC heeft hij wel om versterking gevraagd. Toen er na het verlies tegen Cambuur van afgelopen zondag boze supporters op het veld kwamen, werd het natuurlijk wel erg moeilijk voor hem. Ja, voetbal kan erg emotioneel zijn.”

Nooit eerder in de historie van de Kasteel-club kwam het voor dat kwade supporters de hekken van het stadion vernielden, het veld oprenden en dreigden de technische staf aan te vallen. Na de wedstrijd bleef het lange tijd rumoerig rond het stadion terwijl de supporters aandrongen op het vertrek van het bestuur.

Van der Zee zelf had zijn ontslag zien aankomen, vertelde hij gisteren. “Uit de laatste zeven wedstrijden haalden we slechts twee punten. Het bestuur had twee keuzes. Of versterkingen halen, of de trainer ontslaan. Degradatiekandidaten als RKC en NAC kozen voor de eerste oplossing, Sparta voor de tweede.”

Volgens de 42-jarige Amsterdammer is vooral het vertrek van Groenendijk, Renfurm en de broers De Nooijer funest geweest voor Sparta. Hij vond niet dat hemzelf iets te verwijten viel. “De wisselwerking met de spelers was zeker niet slecht. Maar ik ben natuurlijk wel verantwoordelijk voor de slechte resultaten. Volgens de voorzitter is dat ook de enige oorzaak voor mijn ontslag.” Van der Zee wees er verder op dat Sparta vanwege de verbouwingen op Spangen nauwelijks thuisvoordeel heeft gehad dit seizoen.

Inzet

Namens de spelersgroep vertelde aanvoerder Van der Laan dat het ontslag hard aankwam. “Wij kunnen onszelf verwijten dat we in bepaalde wedstrijden te weinig inzet hebben getoond. Als we steeds met zoveel inzet hadden gespeeld als in de tweede helft tegen Feyenoord dan was het wellicht anders gelopen.”

Sparta-voorzitter Jan Bonsink stelde gisteren vast dat er bij Sparta iets moest gebeuren. Het gerucht dat zijn club geen versterkingen wilde of kon halen ontkende hij met klem. “We hebben al vroeg in het seizoen met Van der Zee gesproken over uitbreiding van de selectie. Hij had toen echter alle vertouwen in dit team. Pas na RKC wilde hij andere spelers. Onlangs hebben we nog Jochem van der Hoeven van Vitesse overgenomen.”

Voor Van der Zee bij Sparta in dienst trad, trainde hij de amateurs van Schoten, Quick Boys, IJsselmeervogels en Kozakken Boys. In 1996 ging hij naar Volendam. Die club benaderde hem onlangs met de vraag of hij terug wilde keren. Van der Zee heeft daar nee op gezegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden