Van der Weijden zou Van der Weijden niet zijn als hij het er zomaar bij zou laten

Maarten van der Weijden op het podium tijdens zijn 11steden Theatertocht. Tijdens zijn optreden vertelt hij hoe hij zich heeft voorbereid op zijn zwemtocht.Beeld ANP

Tegen zijn voornemen in gaat Maarten van der Weijden wederom een poging doen de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. 

Maarten van der Weijden zou Maarten van der Weijden niet zijn als hij het er zomaar bij zou laten. De olympisch kampioen van Peking was niet van plan om nog een keer een poging te doen om de Elfstedentocht te zwemmen. Maar hij komt terug op zijn woorden en gaat het toch weer proberen. Dit jaar springt hij in juni het water in voor de bijna 200 kilometer lange tocht door Friesland.

“Ik wilde eerst iets organiseren waarbij ik zelf niet zou zwemmen”, vertelt Van der Weijden telefonisch over zijn nieuwe plannen. “Mensen reageerden daar niet zo enthousiast op. Ze zeiden: ‘O leuk’. Of: ‘O grappig’. Het echte vuur ontbrak. Ik moest toch echt zelf het water in als ik weer zoveel media-aandacht wilde genereren.”

Oud-kankerpatiënt Van der Weijden heeft zijn leven in het teken gesteld van geld ophalen voor kankeronderzoek. Met zijn mislukte poging om de Elfstedentocht te zwemmen haalde hij vorig jaar meer dan vijf miljoen euro op. Na 163 kilometer staakte hij de tocht. Het vat was leeg omdat de zwemmer geen eten meer binnenhield.

Pasta

Dat moet dit keer anders. Van der Weijden heeft zijn voedingsinname van de vorige poging bestudeerd. Hij concludeert dat het mis ging omdat hij meer energie verbruikte dan dat hij aan kon vullen. “Ik had 13.000 calorieën ingenomen, maar mijn verbruik lag op 30.000. Ik kreeg veel te weinig voedsel binnen.”

Nu wil hij meer momenten inlassen om warme maaltijden te eten. Hij moet vaker stoppen om de tijd nemen voor een flink bord pasta. “Nu kwam die pizza funghi toevallig voorbij als een soort van nood. Ik had toen heel veel honger. Dit soort dingen gaan er volgende keer standaard inzitten.”

Cafeïnekauwgom

Van der Weijden denkt dat het mogelijk is om tijdens de volledige tocht rond de 20.000 calorieën binnen te krijgen. Dat is nog steeds minder dan hij gaat verbruiken, maar het verschil is in ieder geval kleiner. “Als het mij lukt om meer calorieën per dag in te nemen, moet ik meer energie over hebben.”

De zwemmer is nu aan het experimenteren met de cafeïnekauwgom van oud-schaatser Mark Tuitert. Tijdens de zwemtocht nam Van der Weijden cafeïnepillen om wakker te blijven, maar het kan zijn dat zijn maag daardoor geïrriteerd raakte waardoor hij minder goed kon eten. De kauwgom van Tuitert zorgt ervoor dat de stof wordt opgenomen via het slijmvlies in de mond, waardoor de maag minder wordt belast.

Geen deadline

Hij gaat ook meer slapen. De hazeslaapjes van twintig minuten worden uitgebreid naar periodes van drie tot vier uur. Van der Weijden was voorheen bang dat zijn lichaam door te lang te slapen in de herstelmodus zou schieten, waardoor hij extreme spierpijn zou krijgen. Toen hij dit testte bleek dit mee te vallen.

Er is ook geen deadline meer. In augustus vorig jaar dacht Van der Weijden tijdens het zwemmen continu aan de live-uitzending van de NOS die op de derde dag om acht uur ’s avonds zou beginnen. Hij moest dat halen omdat de hoofdpersoon anders in de uitzending ontbrak.

Kankeronderzoek

Toen hij zijn tocht staakte werd hij naar het ziekenhuis gebracht om verzorgd te worden. De zwemmer stapte zodra hij zich weer wat beter voelde uit bed om waggelend op het toneel te verschijnen in de uitzending. Nu mag hij er vier dagen over doen. Dat geeft hem tijd om tussendoor te rusten mocht dat nodig zijn. De tocht staat gepland van 21 tot en met 24 juni. Eerder in het jaar, omdat de nachten dan minder lang zijn. Het doel is om net als vorig jaar zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek.

Lees ook:

‘Ik heb mijn steentje bijgedragen’

Maarten van der Weijden heeft zijn leven in het teken gesteld van geld ophalen voor kankeronderzoek. Met de opbrengst van ruim vijf miljoen euro tijdens zijn gestaakte Elfstedenzwemtocht heeft hij zijn overlevingsschuld ingelost.

Na 163 kilometer is het lichaam van Maarten van der Weijden op

Die handen. Spierwit, gerimpeld, helemaal vervormd. Het lijken geen mensenhanden meer, de handen van Maarten van der Weijden. Alsof het een soort vinnen zijn geworden in de neopreen handschoenen die hij drie dagen lang in het water aan had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden