Van der Steur verder beschadigd

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het Tweede Kamer debat over professor George Maat. Beeld ANP
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het Tweede Kamer debat over professor George Maat.Beeld ANP

Nee, een motie van wantrouwen kreeg hij van een Kamermeerderheid niet aan de broek. Ook een motie waarbij minister Van der Steur van veiligheid en justitie verplicht zou worden een plan te maken samen met premier Rutte om de informatievoorziening aan de Tweede Kamer te verbeteren, haalde het niet.

Wilfried van der Bles

Dankzij de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA bleef hem dit alles bespaard. De motie van wantrouwen van de SP, gesteund door PVV, Partij voor de Dieren, de groep Bontes/Van Klaveren en 50Plus werd verworpen. En de CDA-motie over een plan voor de informatievoorziening, gesteund door D66, ChristenUnie, GroenLinks en Bontes/Van Klaveren eveneens.

Maar leuk voor de minister is het natuurlijk niet dat er een motie van wantrouwen tegen hem werd ingediend. In december bij het debat over de Teevendeal kreeg hij al een motie van afkeuring aan de broek, gesteund door de voltallige oppositie. Eerder al kreeg hij een gele kaart uitgereikt, omdat hij niet wist dat zijn diensten foto's van Volkert van der G. hadden geënsceneerd.

Het was een zwaar debat voor de minister, waarin hij er eigenlijk niet in slaagde zijn geloofwaardigheid tegenover de oppositie overeind te houden. Hij moest zich verantwoorden voor het feit dat hij een cruciaal politierapport over de patholoog-anatoom professor George Maat pas in december vertrouwelijk naar de Kamer had gestuurd. En waarom vertrouwelijk, waarom niet openbaar zodat de Kamer er direct over had kunnen debatteren, zo vroeg de oppositie.

Verantwoording afleggen
Ook moest de minister zich verantwoorden voor de kwalificaties 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk' aan het adres van de professor, nadat deze een lezing had gegeven voor een groep studenten in Maastricht over de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17. RTL4 had heimelijk opnames gemaakt van de lezing en na uitzending daarvan leidde dat tot ontslag van Maat bij het team dat de MH17-slachtoffers identificeerde. Ten onrecht bleek achteraf. En ook daarvoor moest de minister zich verantwoorden.

Volgens Van der Steur was dat ontslag een besluit van de chef van de nationale politie waar hij buiten stond. "De minister schuift de schuld in de schoenen van de politie", sneerde de oppositie. De minister ontkende. "Ik ben voor alles verantwoordelijk, maar de politie is wel een zelfstandige organisatie."

Op 14 januari bood de minister in een gesprek met Maat zijn excuses aan. De oppositie wierp hem voor de voeten dat die excuses pas kwamen, nadat Maat op 4 januari inzage had gekregen in het politierapport, dat met potlood had overgeschreven en in de openbaarheid gebracht. Afgedwongen excuses dus, niet welgemeende, concludeerde de oppositie. Maar volgens de minister zelf hadden zijn excuses daar niets mee te maken. De versie van de minister is dat hij pas deze maand tot het inzicht is gekomen dat hij tegenover Maat te emotioneel had gereageerd. Hij had zakelijker moeten blijven. "Ik ben van heel ver gekomen om dit voor mezelf te onderkennen. Dat is de reden dat ik pas in januari excuses kon aanbieden."

Censuur
De minister erkende hij het gehele politierapport op 12 oktober vertrouwelijk naar de Kamer had moeten sturen. In plaats daarvan maakte hij het rapport op die dag gecensureerd - grote delen waren zwart gelakt - openbaar. En pas op 2 december ging het ongecensureerd maar wel vertrouwelijk naar de Kamer. Volgens de minister heeft hij het rapport zelf al die tijd niet gelezen. Dat deed hij pas in de kerstvakantie. De oppositie maakte hem ernstige verwijten.

Hij zou het rapport niet openbaar hebben willen maken en zelf ook niet willen lezen, omdat dan aan het licht zou komen dat er ontlastende feiten over Maat waren. Bovendien zou hij dan niet aan excuses ontkomen, terwijl het beleid van het ministerie was - zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde ambtelijke notitie - om niets toe te geven en vooral ook geen excuses te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden