Update

Van der Steur: opnieuw kijken naar vrijlating Van der G.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volkert van der G. heeft het hem opgelegde mediaverbod niet overtreden. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Maar minister Van der Steur wil dat er toch nog een keer goed gekeken wordt of Van der G. zich wel aan de afspraken heeft gehouden. 

In een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag was te zien dat Van der G. zei dat hij de foto's die vorig jaar na zijn vrijlating in De Telegraaf verschenen zelf 'in scène heeft gezet'. Hij vertelde dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf, ondanks een verbod voor Van der G. om geen contact op te nemen met media.

Naar nu blijkt was het OM op de hoogte gesteld. Een van de advocaten van Van der G. had het OM op 16 juni 2014 laten weten dat er een foto werd gemaakt. De foto stond op 17 juni in de krant.

Het OM weigert te zeggen of het toestemming heeft gegeven en het wil ook niet zeggen waarom het pas dagen na de uitzending bekendmaakt dat het al lang op de hoogte was. Het OM verwijst voor vragen naar minister Ard van der Steur.

Vragenuurtje
Die reageerde vandaag in het vragenuurtje van de Tweede Kamer. Hij vertelde dat de reclassering nogmaals gaat bekijken of en hoe de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., zich heeft gehouden aan de voorwaarden die hem zijn opgelegd toen hij vorig jaar mei voorwaardelijk vrij kwam. De reclassering moet het resultaat van dat onderzoek voorleggen aan het Openbaar Ministerie.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei dinsdag dat hij het uiteindelijke oordeel van het OM ook zal bekijken. De minister heeft de mogelijkheid om het oordeel opzij te schuiven en het OM een aanwijzing te geven in actie te komen.

Veel Kamerleden wonden zich op over de opmerkingen van Van der G. in de uitzending van Brandpunt. Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten blijkt uit die uitzending dat Van der G. de bijstand misbruikt, niet voldoet aan de sollicitatieplicht en de reclassering om zijn vinger windt.

Van der Steur zei dat hij ervan uit gaat dat de gemeente waar Van der G. bijstand ontvangt, daar nog eens goed naar gaat kijken. Het is niet mogelijk Van der G. het gebruik van rechtsbijstand te ontzeggen, aldus de minister.

Van der Steur zei dinsdag dat ook de reclassering wist van de foto en de aanstaande publicatie, maar dat het ministerie er niet van wist. Hij kon zich goed voorstellen dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven er graag vanaf had geweten. Hij gaat ook dat bespreken met het OM.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden