Van der Steur: Nog steeds nieuwe Nederlandse jihadgangers naar Syrië

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Beeld anp
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).Beeld anp

Er reizen nog steeds nieuwe Nederlandse jihadgangers naar Syrië. Momenteel zijn er in totaal ongeveer 230 mensen naar Syrië of Irak vertrokken om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Ongeveer 150 van hen zijn nog in het strijdgebied, 40 keerden terug naar Nederland en 42 Syriëgangers zijn omgekomen. Dat zei justitieminister Ard van der Steur vandaag tijdens een debat over jihadisten.

De laatste cijfers dateren uit november, toen het nog om 220 vertrekkers ging. Vorig jaar zijn er maar weinig jihadgangers teruggekeerd naar Nederland.

Maar over de mensen die nu terugkeren, heeft het kabinet meer zorgen dan over de groep mensen die eerder terugkwam. Ze zijn mogelijk geharder en gevaarlijker dan de oudere terugkeerders, zo waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onlangs. Ze kunnen intensiever geradicaliseerd zijn en meer trainingen hebben gevolgd op het gebied van wapens en explosieven, zegt Van der Steur.

Volgens Van der Steur worden van alle vertrokken jihadgangers dossiers aangemaakt en worden de terugkeerders altijd aangehouden en verhoord. Maar hij is niet van plan alle teruggekeerde jihadgangers in ieder geval op te sluiten, zoals het CDA, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren willen. Dat kan niet volgens Europese verdragen, herhaalde Van der Steur.

Opsluiten kan alleen als er een indicatie is dat de betrokkene zich ergens schuldig aan heeft gemaakt. De minister verwacht dat die indicaties er bij de meesten wel zijn. Er lopen nu tachtig strafrechtelijke onderzoeken naar zaken die te maken hebben met de jihad. Daarbij zijn 110 personen betrokken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden