Van der Steur moet opnieuw door het stof

Minister Van der Steur (l) en patholoog-anatoom George Maat. Beeld anp
Minister Van der Steur (l) en patholoog-anatoom George Maat.Beeld anp

Minister Ard van der Steur (veiligheid en justitie) heeft excuses aangeboden aan patholoog-anatoom George Maat. De minister noemde het eerder 'buitengewoon ongepast en smakeloos' dat Maat een lezing met foto's had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van MH17.

redactie

De minister beëindigde vorig jaar de samenwerking met de patholoog-anatoom, maar kwam daar later op terug. George Maat toonde onlangs aan dat hij eigenlijk niets fout had gedaan, nadat hij een politierapport over de kwestie in had mogen zien.

Van der Steur zei vandaag in een gesprek met de patholoog-anatoom dat hij zich in zijn eerste reactie 'achteraf bezien te veel door de emotie heeft laten leiden'. "Dit werd veroorzaakt door de schok bij de nabestaanden, het verlies van het vertrouwen in de zorgvuldigheid waarmee de overheid omging met slachtoffers en de belangen van de nabestaanden en mijn betrokkenheid bij het onderwerp. Het was beter geweest als ik mij zakelijker had uitgelaten."

De minister benadrukte dat er veel waardering is voor de inzet en expertise van Maat, en dat de politie daar als het nodig is opnieuw een beroep op zal doen. Volgens een woordvoerder van Van Der Steur is de patholoog-anatoom hiertoe bereid en heeft hij de excuses van de minister aanvaard.

Juridische stappen
Geheel van harte lijken die excuses echter niet. George Maat dreigde vorige week nog met juridische stappen tegen Van der Steur als die zich niet zou verontschuldigen. Na lang aandringen mocht Maat in december het ongecensureerde politierapport over zijn lezing inzien. Juist in de passages die Van der Steur in oktober in de openbare versie had zwart gelakt, pleiten de onderzoekers Maat vrij, zo meent de anatoom. Hij schreef het rapport met potlood over en publiceerde het begin januari via het Leidse universiteitsblad Mare.

De politie uitte in het rapport weliswaar kritiek op Maat - hij had de presentatie met onherkenbaar beeldmateriaal van slachtoffers beter niet zo kort na de ramp kunnen geven - maar het ging de onderzoekers te ver om de patholoog-anatoom als grote zondaar af te schilderen. 'De hoofdoorzaak ligt opgesloten in het systeem en niet in de persoon van professor Maat', schreven ze aan korpschef Gerard Bouman. Ze doelden daarmee op het gebrek aan regels voor lezingen binnen de forensische wereld.

Ook excuses aan Tweede Kamer
D66, CDA en andere oppositiepartijen hebben grote moeite met de manier waarop de minister is omgegaan met het onderzoek. Zij wilden weten hoe hij precies heeft gehandeld en waarom hij in een uitgebracht onderzoeksrapport zoveel onleesbaar heeft gemaakt.

Van der Steur erkent dat hij ook richting de Tweede Kamer fouten heeft gemaakt. In een brief reageert hij op de felle kritiek van de oppositie, en geeft toe dat hij midden oktober het hele onderzoek naar de Kamer had moeten sturen. In plaats daarvan besloot hij om de vertrouwelijke documenten uit het dossier, die voor de buitenwereld onleesbaar zijn gemaakt, niet aan de Kamer te geven. Dat deed hij pas begin december. Als reden geeft Van der Steur dat hij rekening hield met de politie, die de verklaringen van getuigen in het dossier vertrouwelijk wilde houden.

Het is de derde keer in zijn nog maar korte ministerschap is dat Van der Steur door het stof moet. In september informeerde hij de Kamer verkeerd over de door zijn diensten geënsceneerde foto's van Fortuyn-moordenaar Volkert van der G. Vorige maand verontschuldigde Van der Steur zich voor zijn rol in de nasleep rond de Teevendeal. Als Kamerlid werkte hij op het ministerie mee aan het persbericht over de zaak. Die kwesties kwamen hem achtereenvolgens op een 'gele kaart' en een motie van afkeuring van de oppositie te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden